JEFTINIJE GORIVO, JOŠ ĆE DA POJEFTINI: Pad cene nafte u svetu, prelio se i na srpske pumpe

JEFTINIJE GORIVO, JOŠ ĆE DA POJEFTINI: Pad cene nafte u svetu, prelio se i na srpske pumpe InformerDN
utorak, 24. 03. 2020. u 13:42
Već nekoliko nedelja nalazimo se u periodu izuzetno niskih cena sirove nafte na svetskim tržištima. Prelivanje ovih dešavanja na cenu goriva u Srbiji tek će da usledi, a aktuelno pojeftinjenje na našim pumpama, zapravo je posledica pada cene barela iz januara

Cena nafte na globalnom tržištu od 20. januara do 10. februara pala je sa skoro 70 na 53,27 dolara, odnosno više od 24 odsto, i taj pad vozači u Srbiji na svom novčaniku osećaju ovih dana. Cena evrodizela niža je za oko 12 dinara.

Litar ovog goriva koji je sredinom januara koštao oko 164 dinara sada košta nešto više od 152 dinara po litru, a benzin BMB 95 je jeftiniji za oko 7,5 dinara po litru, Njegova cena je pala sa 164 na 152 dinara po litru.

Investiciona kuća "Goldman Saks" predviđa da će cena nafte u narednom periodu pasti na 20 dolara po barelu. I to bi moglo da donese nove promene u cenovnicima goriva u Srbiji.

"Cena sirove nafte je trenutno na globalnom tržištu oko 27 dolara po barelu, a kod nas se svakako očekuje dalji pad cena, jer će ovaj uticaj na naše tržište tek da usledi", kaže za "Blic Biznis" generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Kako kaže, ne može se proceniti kada, niti koliko će to pojeftinjenje biti, jer ne zavisi samo od jednog parametra, ali je izvesno.

"Ono što je posebno važno jeste da se ceo logistički lanac u sabdevanju sirovom naftom, kao i naftnim derivatima u veleprodaji, pa i sama distribucija odvija besprekorno. Bez obzira na restriktivne mere oko prelaska granica, oko vremena kretanja, država je apsolutno vodila računa da nijednom od tih mera ne poremeti redovno snabdevanje i tako da Srbija u tom smislu ima zagarantovano snabdevanje gorivom", istakao je Mićović.

Prema njegovim rečima, nije ovo prvi put da se toliki pad cena sirove nafte desio, štaviše, pre svega nekoliko godina je cena na tržištu nafte sa 120 dolara za barel, 2014. godine za samo dve godine pala na 27 dolara.

"Ono što je specifično jeste to što je prethodni pad trajao dve godine, a ovaj se desio za veoma kratko vreme. U tom smislu živimo u periodu istorijske promene i na tržištu nafte", istakao je sagovornik "Blic Biznisa".

Nebojša Atanacković, suvlasnik privatne naftne kompanije u Srbiji, izjavio je da je teško predvideti koliko će brzo cena goriva ići na dole i u kojim vremenskim intervalima, pošto se u Srbiji ona slobodno formira na tržištu, za razliku od zemalja u okruženju gde država propisuje cenu i ona je ista na svim benzinskim pumpama.

"Tako, osim ovih globalnih faktora, poput svetskog tržišta nafte, na cifre na pumpama utiče konkurencija i procena pojedinačnih kompanija", istakao je Atanacković.

Ne utiče samo virus na pad cena

Drastičan pad cena nafte posredno je posledica pada potražnje zbog virusa korone, a direktno rata Saudijske Arabije i Rusije. Pojeftinjenje je posledica odluke Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svetskog proizvođača nafte, koja nije pristala na predlog Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o daljem smanjenju proizvodnje.

Ironično je da je sukob koji bi mogao da preraste u najveći rat cenama nafte u modernoj istoriji počeo nakon neuspelih napora da se smanji proizvodnja "crnog zlata" članica OPEK-a sa nečlanicama predvođenim Rusijom kako bi se izbegle posledice slabljenja globalne ekonomije zbog korona virusa.

Rusija, koja se oslanja na prodaju nafte i gasa za oko trećinu svog BDP-a, očekivano je odbila. Kao izgovor za to je navela da želi da sačeka dok uticaj korona virusa na ekonomiju ne postane jasniji.

Nezadovoljna odbijanjem Rusije da u dogovoru sa OPEK-om smanji svoju proizvodnju, kraljevina je smanjila cenu nafte koju izvozi kako bi se na taj način "osvetila" Moskvi.

Srbi za pun rezervoar moraju da rade tri dana, dok Nemci mogu da napune svoje automobile za oko 6,7 sati rada. Pročitajte koliko je potrebno susedima, a kome samo sedam sati za pun rezervoar.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Aleksa
30.03.2020. / 14:29

Cena Eurodizela u Austriji ovih dana je oko 115 dinara po litru, u Hrvatskoj oko 125 dinara po litru, a u Srbiji oko 152 kako ste i pisali. Cena Eurodizela u Srbiji bi mogla (i trebalo) da bude na nivou Hrvatske ili maksimalno oko 130 dinara, ali za to je potrebno da se naftasi odreknu dela svoje marze koja u ovom trenutku iznosi preko 30 dinara po litru Eurodizela.....

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem