ODLUČENO, DVE OPCIJE ZA ISPLATU PENZIJA: Ili ovlastite nekog ili zovete na kontakt telefon, evo kako

ODLUČENO, DVE OPCIJE ZA ISPLATU PENZIJA: Ili ovlastite nekog ili zovete na kontakt telefon, evo kako Public
utorak, 24. 03. 2020. u 21:08
Premijerka Ana Brnabić u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave, saopšteno je iz vlade.

Građani koji nisu nikog ovlastili za podizanje penzija, to mogu od danas da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će to učiniti umesto njih, uz posedovanje svoje i njihove lične karte. Iznos penzije koji će biti podignut će biti unapred definisan, a primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi.

Treba da se navedu lični podaci penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje. Ovlašćenje mora biti potpisano.

"Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno - u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metra i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku", navodi se u saopštenju.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta kako bi penzioneri to ranije znali na koji način će se isplata realizovati.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19. Vojska Srbije i MUP biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu je predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

PROČITAJTE JOŠ

PRIPREMA SE POMOĆ PENZIONERIMA: Počelo pakovanje paketa s namirnicama, biće doneti do vrata

NOVO RADNO VREME JAVNIH BELEŽNIKA: Obustavljena overa potpisa, rukopisa i prepisa

PRIJAVITE TRGOVCE KOJI PODIŽU CENE: Sprečimo ekstraprofitere da se bogate tokom pandemije

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem