"DOBRA STRANA" TEŠKOG VREMENA: Iskoristite priliku da nešto i uštedite, evo pet načina

DOBRA STRANA TEŠKOG VREMENA: Iskoristite priliku da nešto i uštedite, evo pet načina Pixabay
četvrtak, 26. 03. 2020. u 12:18
Situacija nastala pandemijom korona virusa primorala je mnoge zaposlene da rade od kuće, dok države širom sveta savetuju građanima da ostanu u domovima i tako pomognu u zaustavljanju virusa

Vreme je teško za sve, ali ipak postoji i poneka "dobra strana". Recimo, hteli to ili ne, sedeći kod kuće trenutno trošimo znatno manje novca, piše Biznis Insajder.

Jedini svakodnevni trošak predstavljaju hrana i proizvodi za higijenu, a postoji nekoliko vrsta troškova koje sigurno možete (ili morate) da smanjite u ovom periodu. Ušteđeni novac sigurno će vam značiti kada se stvari vrate u "normalan kolosek".

Prevoz: nema troška za benzin ili markicu

Koliko često inače sipate benzin? Najmanje jednom nedeljno, mnogi i češće. Ako svakodnevno plaćate i parking, jasno vam je koliki trošak to može da predstavlja, a sada ga trenutno nema. Ako na posao idete gradskim prevozom, a sada silom prilika radite od kuće - uštedećete i za mesečnu markicu ili autobuske karte.

Ishrana: samo "domaća hrana"

Retko računamo koliko novca trošimo na "obroke napolju", bilo da je reč o pekarama, restoranima, kantinama, ili na kafenisanje sa kolegama. Ni ovih troškova neko vreme neće biti, tako da će vam isprobavanje nekih od bakinih recepata sigurno uštedeti nešto novca. Osim toga, tu je i trošak za izlaske vikendom, bioskop, pozorište i ostala zabavna mesta koja trenutno ne rade.

Štek za putovanja? Neće vam trebati neko vreme

Putovanja su ograničena, granice zatvorene, rezervacije otkazane, ljudi sede kod kuće, a turizam je jedan od najviše pogođenih sektora privrede. Pošto izvesno vreme nećete morati da planirate putovanje u Diznilend ili vinsku turu po Italiji, sačuvaćete novac izdvojen upravo za to. Svakako deo tih sredstava možete ostaviti sa strane, za period kada putovanja ponovo budu moguća.

Sam svoj trener, frizer, maser...

Pošto su zbog vanrednog stanja teretane, saloni lepote, velnes centri i slični objekti zatvoreni, moraćemo sami sebi da radimo tretmane, da vežbamo kod kuće ili da se opuštamo u kadi. Ipak, ova situacija može imati svojih prednosti, jer će vam u džepu ostati novac koji svakog meseca izdvajate. Članarine za treninge će vam svakako biti produžene nakon što prođe trenutna situacija.

I dadilje na pauzi

Ako radite od kuće trenutno vam neće biti potrebna dadilja koja pazi na vašu decu dok ste na poslu. Da, briga o deci dok očekujete važan onlajn sastanak može biti komplikovana, ali ipak računajte i na to da ćete novac spremljen za čuvanje dece ili za mesečnu ratu vrtiću ostati u novčaniku. Kasnije ćete moći da ga iskoristite za nove igračke ili odeću, pošto je dete tokom vanrednog stanja preraslo ovu koju nosi svakog dana.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem