LIMUN SKUPLJI, ALI NEĆE BITI NESTAŠICE: Povećan uvoz južnog voća, zeleni koridori za bržu nabavku

LIMUN SKUPLJI, ALI NEĆE BITI NESTAŠICE: Povećan uvoz južnog voća, zeleni koridori za bržu nabavku Informer/Centar potrosaca
petak, 27. 03. 2020. u 15:10
Uvoz južnog voća u Srbiju povećan je za 20-30 procenata u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

Uvođenjem „zelenih koridora“ prolaz kamiona sa prehrambenim proizvodima preko granica je postao prioritet pa je posle početnih velikih kašnjenja transport robe normalizovan.

„Iako postoje kašnjenja ona su bitno manja“, rekao je on.

Bogunović podseća da je uvedena praksa formiranja konvoja kamiona za njihov zdravstveno i sanitarno bezbedan prolaz što utiče na transport.

Do pre nekoliko dana limun je mogao da se kupi po ceni od 130 do 150 dinara, ali na današni dan najmanja cena za kilogram je 200 dinara. U brojnim trgovinama prodaje se i po čak 360 dinara po kilogramu.   Ipak za sada sve funkcioniše. Iz trgovinskih lanaca poručuju da nema nikakvih problema sa snabdevanjem južnim voćem, da robu redovno dobijaju od distributera i da se cene neće menjati.Prošle godine u Srbiju je uvezeno nešto više od 286 hiljada tona voća, najviše iz Turske odakle je vrednost uvoza bio bio 32,8 miliona eura, a slede Grčka i Ekvador.

Najviše smo uvozili banana kojih je u Srbiju ušlo 77.867 ttona u vrednosti od 50,7 miliona evra, a na drugom mestu bio je limun sa uvozom od 23.843 tona u vrednosti od 19,1 miliona evra.

Pomorandži je uvezeno 32 .000 tona u vrednosti od 15,6 miliona evra, dok je u 2019. godini uvezeno 4.434 tona kivija u vrednosti od 3,2 miliona evra.


 
Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem