VOLITE LI SOK OD POMORANDŽE? Ako ga volite, onda vam se ova vest neće svideti

VOLITE LI SOK OD POMORANDŽE? Ako ga volite, onda vam se ova vest neće svideti Shutterstock
petak, 27. 03. 2020. u 16:48
Velika potražnja soka od pomorandže u vreme epidemije koronavirosom uzrokovala je pad zaliha i automatsko povećanje cena

Cena soka od pomorandže povećala se za više od 20 posto ovog meseca jer potrošači pojačano traže zdrave proizvode u doba pandemije.

I dok je potražnja porasla, zalihe su pale jer proizvođači imaju problema s prevozom robe zbog transportnih ograničenja.

Sa strane ponude, postoje i problemi s nedostatkom radnika jer plantaže uvode ograničenja poput socijalnog distanciranja.

To je podstaklo rast takozvane "buduće" cene soka od naranče, koja pokazuje da će idućih meseci cene isporuka rasti.

Cena soka od pomorandže je ovaj mesec zabeležila najveći mesečni skok od 2015. godine.

- Epidemija Covid-19 pogodila je zalihe i potražnju za sokom od pomorandže. Zbog svojstva za jačanje imuniteta potražnja raste, dok s druge strane jednostavno nema dovoljno prostora u tankerima, sada kada avio kompanije ne lete, da bi se proizvodi dostavili na tržišta - rekao je glavni strateg za globalno tržište AxiCorp Stephen Innes.

Govoreći o tome hoće li skok u budućim cenama soka od narandže značiti i veće cene  u trgovinama, Innes je rekao da će "učinak prenosa biti brz jer proizvođači sokova prenose rast cena u supermarkete i na ostale kupce"

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem