VAŽNO OBAVEŠTENJE: Pridržavajte se ovih mera da bi virus držali što dalje od vaše kuće!

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Pridržavajte se ovih mera da bi virus držali što dalje od vaše kuće! Pexels/KCV
sreda, 01. 04. 2020. u 12:38
Potpuna dezinfekcija nikada nije moguća, ali kako navode lekari, na nama je da se tokom epidemije virusa korona pridržavamo određenih mera kako bismo širenje zaraze sveli na minimum. A koje su to mere pri ulasku i izlasku iz naših domova, najkompetentniji su da objasne u Lekarskoj komori Srbije.

Preporuke Lekarske komore Srbije kako da postupamo kada ulazimo i izlazimo iz kuće objavljeni su na sajtu Kliničkog centra Vojvodine. Ove mere preventive jasno i deteljno su objašnjene u nekoliko koraka u dve odvojene grafike.

Tako se građanima preporučuje da pri izlasku iz kuće uvek nose nešto dugih rukava kao i da ne nose nakit, a ako imate dugu kosu držite je skupljenu. Napolje pored obavezne maske i rukavica ponesite maramice u slučaju da treba da dodirnete neku javnu površinu i potom je bacite u zatvorenu kantu za otpatke. Takođe bi trebalo da nosite i dezinfekciona sredstva ukoliko napolju niste u mogućnosti da operete ruke ili posle plaćanja kešom.

Klinički centar Vojvodine

Preporuke prilikom izlaska iz kuće

Ukoliko izvodite ljubimce napolje, vodite računa da se oni ne trljaju o javne površine. Održavajte udaljenost od drugih ljudi, trudite se da ne dodirujete lice dok temeljno ne operete ruke i ako kažljete, radite to u pregib lakta.

Kada se vratite kući, prvo nemojte ništa da doirujete. Izujte se, a gornje delove odeće stavite u plastičnu kesu i zatvorite. Za pranje odeće koristit vruću vodu, na bar 60 stepeni. Ključeve, novčanik, torbu i slično odložite u kutiju na ulazu u stan. Ako ste izvodili kućnog ljubimca u šetnju, po povratku mu dezinfikujte šapice.

U preporuci se navodi, da bi bilo najbolje da se odmah istuširate, ali ako niste u mogućnosti odmah temeljno operite ruke vodom i sapunom. Takođe, dobro operite lice i vrat. Dezinfikujte alkoholom mobilni telefon i naočare.

Klinički centar Vojvodine

Preporuke prilikom ulaska u kuću

Ako ste bili u kupovini ili unosite nešto spolja, potrebno je te predmete očistiti rastvorom izbeljivača pre nego što ih odložite. Lekari savetuju da rastvor izbeljivača napravite tako što ćete 20 ml izbeljivača, odnosno varikine, rastvoriti u litar vode i time potom možete dezinfikovati predmete.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

PROČITAJTE JOŠ

KUPOVINA NAMIRNICA ZA VREME EPIDEMIJE: Ovih osam načina zaštite držaće virus podalje od vas!

SAPUN TRAŽENIJI OD ULJA I BRAŠNA: Građani potrošili 2 milijarde više nego prethodne godine

JAČI OD PANDEMIJE: Rafovi prodavnica dobro snabdeveni, srpsko tržište stabilno!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem