TUGA U VENECIJI: Drveni grad "mrtav" bez turista, pandemija oterala i golubove s Trga Svetog Marka

TUGA U VENECIJI: Drveni grad mrtav bez turista, pandemija oterala i golubove s Trga Svetog Marka Tanjug/AP
utorak, 19. 05. 2020. u 14:02
Sa čuvenog Trga svetog Marka nestali su i golubovi. Zašto bi dolazili kad ih nema ko da ih hrani? Oterani korona virusom, inostrani turisti napustili su Veneciju, koji im je jedan od najdražih italijanskih gradova. Mnogi meštani žele da se vrate

"Venecija je bez turista mrtav grad", kaže 66-godišnji gondolijer Mauro Sambo, koji se tim poslom bavi od 1975.

"Čak i s ovim merama popuštanja, ko će na plovidbu gondolom? To rade stranci, ne domaći", pripoveda bradati gondolijer čisteći svoju gondolu usidrenu u blizini Duždeve palače. Italijanska vlada najavila je da će granice otvoriti tek 3. juna, piše Seebiz.

Oko Kanala Grande mrtva je tišina. Ukrašene palate s obe strane kanale, luksuzni hoteli i kulturne institucije zatvorene su. Turizam u italijanskom BDP učestvuje s 13 odsto. U tom sektoru je i 15 odsto svih radnih mesta u zemlji. U Veneciji je to mnogo izraženije. Čak 65 odsto građana radi u turizmu.

"Uticaj koronavirusa na inostrane dolaske, koji čine 85 odsto turizma u gradu, pogubniji je nego u drugim odredištima koji imaju više domaćih od stranih turista", rekla je Paola Mar iz gradske turističke kancelarije.

Preživećemo

"Ovo je rat, a preživeli smo ratove i pre", tvrdi 47-godišnji građevinar Frančesko Pecin. "Prebrodićemo ovo zahvaljujući našem preduzetničkom duhu", dodaje Pecin kojeg su novinari zatekli u šetnji pokraj Mosta uzdaha. "Ali turizam nam je nužan."

Vlasti godinama zanemaruju svoje građane. Venecija sa širim gradskim prstenom ima 260 hiljada stanovnika, ali od toga ih manje od petine živi u istorijskom centru.

Odlv stanovnika na kopno, gde su cene niže, a život ugodniji, ne prestaje. Čak je i na ostrvu Muranu, slavnom po proizvodnji stakla, jedan staklarski obrt pretvoren u hotel-restoran.

"Nema više tradicionalnih zanata", kaže preduzetnik Dimitri Tiozo. Uprkos svim prigovorima, povratak turista je prioritet, kaže Mar.

Prisetila se i istorijski visokih poplava s kraja prošle godine, koje su gradu nanele milione evra štete.

"Ovaj grad pati od novembra", rekla je.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

GRČKA OPREZNO OTVARA PLAŽE: Zabranjeni sport, muzika, alkohol, kazne od 5 do 20 hiljada evra

ZA ODMOR U SRBIJI VELIKO INTERESOVANJE: U seoskom turizmu tražiće se mesto više?!

LETOVANJE U SENCI KORONE: Turska priprema posebne mere za turističku sezonu, evo kakve

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem