SPORAZUM NA BALKANU: Od 1. juna Srbija otvara granice sa ove dve zemlje, na put bez karantina?

SPORAZUM NA BALKANU: Od 1. juna Srbija otvara granice sa ove dve zemlje,  na put bez karantina? Reuters
utorak, 19. 05. 2020. u 14:39
Putovanja između Bugarske i Srbije, kao i Bugarske i Grčke od 1. juna će biti moguća bez karantina, a to je dogovoreno na video konferenciji lidera Bugarske, Srbije, Grčke i Rumunije, saopštio je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

Kako je rekao, putnici će samo morati da popune bilateralnu deklaraciju da nemaju simptome virusa Kovid-19, da nisu bili u karantinu u svojoj zemlji, da se slažu da putuju na sopstvenu odgovornost i da će ostaviti svoj kontakt telefon, prenosi BTA.Borisov je kazao da se nada da će i rumunski parlament doneti sličnu odluku, s obzirom da je vlada te zemlje podnela ostavku.

To je dogovoreno na video-sastanku četvorke koju čine Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija, a na kojem je našu zemlju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je, u cilju promovisanja ekonomskih aktivnosti, Srbija saglasna da se granice otvore 1. juna, uz primenu odgovarajućih epidemioloških mera.

On je naglasio da je međusobni dogovor za ublažavanje ograničenja za prelazak granice jedan od ključnih elemenata za podsticanje ekonomije, posebno u oblasti turizma.

Sagovornici su zaključili da se sve četiri zemlje uspešno bore sa koronavirusom i konstatovali da bi otvaranje granica omogućilo brži oporavak nacionalnih ekonomija.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio je otvaranje grčke granice od 1. juna za poslovna putovanja, sezonske radnike i članove porodica koji žive u drugim zemljama, dok je otvaranje granica za turistička putovanja predviđeno od 15. juna.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

ODLAZAK NA MORE, NEMOGUĆA MISIJA? Ako se ipak odlučite da rizikujete, evo šta vas u komšiluku očekuje

GRČKA OPREZNO OTVARA PLAŽE: Zabranjeni sport, muzika, alkohol, kazne od 5 do 20 hiljada evra

VAŽNO JE! Izmenjen protokol o ulasku državljana Srbije u zemlju, ovo morate da znate!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem