VAŽNO OBAVEŠTENJE! Isplate pomoći od 100 evra i uz jednokratno punomoćje, ovako ćete to da uradite

VAŽNO OBAVEŠTENJE! Isplate pomoći od 100 evra i uz jednokratno punomoćje, ovako ćete to da uradite Pixabay
sreda, 20. 05. 2020. u 12:20
Za građane koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga ne mogu lično da podignu jednokratnu pomoć od 100 evra sa posebnog namenskog računa u banakama i poslovnicama „Pošte Srbije“ to mogu da učine ovlašćena lica na osnovu jednokratnog punomoćja.

Kako bi omogućila isplatu na navedeni način, Narodna banka Srbije je 20. maja donela Instrukciju o načinu isplate jednokratne novčane pomoći punoletnim državljanima Republike Srbije sa posebnih namenskih računa.

U skladu sa tom instrukcijom, banka je dužna da omogući isplatu novčanih sredstava s računa u prostorijama banke licu koje korisnik ovlasti, na osnovu jednokratnog punomćja, za podizanje novčanih sredstava s računa korisnika, saopšteno je iz NBS.


Za korisnike - poslovno nesposobna lica koja ne mogu samostalno da raspolažu novčanim sredstvima jednokratne pomoći, isplata se vrši ovlašćenom licu na osnovu uvida u javnu ispravu kojom se dokazuje ovlašćenje za raspolaganje odgovarajućom imovinom tog korisnika.

Prilikom isplate, na uvid se dostavljaju i lična dokumenta ovlašćenog lica i korisnika.

Punomoćje se može dati alternativno na obrascu koji je odštampan uz Instrukciju NBS, kao i u formi koju utvrdi banka ili u slobodnoj formi, i u tom slučaju ono obavezno sadrži podatke iz obrasca NBS i ne mora biti overeno kod notara.


U cilju sprečavanja prevarnih radnji i zloupotreba, propisano je da banka može korišćenjem sredstava za komunikaciju na daljinu proveriti s korisnikom autentičnost ovog punomoćja, kao i kontakt podatke ovlašćenog lica, na primer pozivom broja telefona ovlašćenog lica po punomoćju u prisustvu službenika banke, navodi se u saopštenju.
 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

ZA 100 EVRA PRIJAVILO SE 3,7 MILIONA GRAĐANA: U sredu novac dobija preostalih 650.000 penzionera

ZBUNILA VAS OBJAVA PRILIKOM PROVERE UPLATE? Bez brige dobijate 100 evra, evo objašnjenja!

 PRIJAVITE SE ZA 100 EVRA POMOĆI: Ovde imate sve što je potrebno da taj posao uspešno obavite!

Olivera Perović
26.05.2020. / 21:50

Šta se dešava sa našim studentima koji jesu punoletni ali niti mogu da dođu niti da daju ovlašćenje. Čak i da daju ovlašćenje, ja ne mogu ličnu ispravu odneti u banku

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem