POMOĆ OD 100 EVRA OD PONEDELJKA SVIMA NA RAČUNU: Za novac se prijavilo oko 5,8 miliona građana

POMOĆ OD 100 EVRA OD PONEDELJKA SVIMA NA RAČUNU: Za novac se prijavilo oko 5,8 miliona građana Pixabay/Tanjug
ponedeljak, 25. 05. 2020. u 00:46
Za jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra prijavilo se skoro 4 miliona građana Srbije. Penzionerima je ta pomoć već isplaćena, novac je legao na račune oko 160.000 korisnika socijalne pomoći, a građanima, koji su se prijavili onlajn ili telefonskim putem, novac će početi da se isplaćuje od danas, ponedeljka, 25. maja

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će država dnevno isplaćivati po pola miliona građana.

Za pomoć od 100 evra prijavilo se skoro 4 miliona građana Srbije i za njih uplate počinju danas. Prethodno su isplaćena sredstva za oko 1,7 miliona primaoca penzija i za oko 160.000 hiljada korisnika novčane socijalne pomoći.

Očekuje se, kako je dodao, da će do 1. ili 2. juna biti završene sve isplate za one koji su se prijavili za pomoć od 100 evra.

Ministar finansija je podsetio je da je poslednji rok za prijavu 5. jun, a da će onima koji se budu prijavili poslednjeg dana novac biti isplaćen na račune banaka do 7. juna.

"Prijava traje do 5. juna a možete da se prijavite preko portala Uprave za trezor - na web adresi idp.trezor.gov.rs ili putem kontakt - centra na broj telefona 0800 101 100", podsetio je ministar Mali građane.

Kako podići novac

Prijavljivanje i onlajn i telefonom, je vrlo jednostavno i traje manje od minuta, a građani prilikom prijave ostavljaju svoj jedinstveni matični broj (JMBG), broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun, na koji će im biti uplaćeno 100 evra.

Ukoliko državljanin nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratni namenski račun – ili da tu banku izabere sa spiska prilikom onlajn prijave, nakon čega će račun automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Jedno od važnih pitanja je i da li sredstva sa namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da se preusmere na neka plaćanja.

"Sredstva sa namenskog računa se podižu u gotovini. Nakon što sredstva budu podignuta, namenski račun, koji je otvoren samo u tu svrhu, biće ugašen. Ipak, državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu sa bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva", navodi se u zvaničnom objašnjenju.

Korisnicima socijalne pomoći novac na računu

Ministar je pozvao korisnike socijalne pomoći da podignu iznos od 100 evra koji im je automatski uplaćen na račun i istakao da će, dok se socijalna pomoć prima po porodici, pomoć od 100 evra biti isplaćena svakom punoletnom članu porodice.

"Svaki član porodice koji je punoletan dobio je 100 evra na svoj račun, a ako nije imao račun, mi smo otvorili namenski račun za njega u Poštanskoj štedionici", rekao je Mali.

Jednokratnim ovlašćenjem do novca

Penzionerima i svim građanima koji zbog zdravstvenog stanja ili drugih opravdanih razloga ne mogu lično da podignu novac na ime jednokratne pomoći od 100 evra, omogućeno je da u poslovnim prostorijama banaka i JP Pošte Srbije novčana sredstva sa posebnog namenskog računa budu isplaćena ovlašćenom licu, na osnovu jednokratnog ovlašćenja.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Goran
24.05.2020. / 11:22

Kazete da ce biti 100e svima koji su se prijavili? Epa nece,to mnogi ne znaju da ako je l.karta istekla pre 15marta nemaju prava na tih 100e iako su u medjuvremenu produzilu tu istu l.k.

Slavica
24.05.2020. / 13:44

Kako ce ljudi, kojima ce biti otvoren namenski racun, znati kada im je legla uplata ako nece sve uplate da legnu istog dana?

Sremac
24.05.2020. / 13:51

Ја сам пензионер десет година и нисам добио аутоматски 100 евра. Кад сам назвао Банку Интезу, преки које примам пензинурекоше ми да назовем Управу трезора. Наравно тамо добијаш одговоре путем аутомата. Кад сам помушао да се пријавим путем опцине он лајн-нисам успео. ШТА ДАЉЕ?

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem