U KINESKI TRŽNI CENTAR NE MOŽEŠ TEK TAKO: Evo šta vas čeka ukoliko krenete prema Bloku 70

U KINESKI TRŽNI CENTAR NE MOŽEŠ TEK TAKO: Evo šta vas čeka ukoliko krenete prema Bloku 70 wikipedia.org
petak, 29. 05. 2020. u 09:00
Pre pandemije, popularne kineske radnje u svakom ćošku Beograda nisu se žalile na manjak mušterija. Širok asortiman robe i povoljne cene bili su njihovi glavni aduti. Međutim, pošto je epidemija koronavirusa krenula upravo iz Kine, mnogi su se uplašili da bi odlazak u ove radnje mogao da poveća rizik od zaraze

Strah da proizvodi nose virus na sebi, da su prodavci zaraženi i da su radnje nedovoljno provetrene, i dalje neke kupce drži dalje od ovih radnji. Istina je da rizik od zaraze nije veći nego u bilo kojoj drugoj radnji, ako se svi pridržavamo mera opreza.

Ako želite da uđete u kineski tržni centar, u Bloku 70, moraćete strogo da se pridržavate pravila za prevenciju i zaštitu od koronavirusa.

To znači da bez maske i rukavica ne možete niti da gledate, niti da kupujete kinesku robu. Mere zaštite nalažu da su i prodavci i kupci dužni da nose zaštitnu opremu, u šta se uverila i ekipa RTS-a.

Na ulazu maske i dezinfekciona sredstva 

Ako pokušate da uđete drugačije, zaustaviće vas obezbeđenje, ponuditi vam maske i dezinfekciona sredstva.

"Bili su još stroži, sada svi nose maske i rukavice. Ljudi slušaju", kaže čuvar.

Maja Tešić Petković kaže da na ulazu postoje dezobarijere i dozatori u hodnicima, kao i sprejovi sa dezinfekcionim sredstvima u lokalima.

Ovakve mere predostrožnosti kao da ne ulivaju dovoljno poverenja građanima. Iako je tržni centar u Bloku 70 otvorio vrata posetiocima još 8. maja, mušterija je malo, a promet slab. Najviše je onih koji kupuju u prodavnicama prehrambene robe, kažu trgovci, ali mi danas i u ovim radnjama nismo zatekli mnogo ljudi.

Većina smatra da je najbolje prošetati kroz centar, odmeriti cene i eventualno kupiti neku sitnicu, tek da se, kao po nekadašnjem običaju, ne bismo vratili praznih ruku od Kineza.

Roba od prethodnih sezona 

Iako su već uveliko počeli sa radom, mnogi trgovci još nisu vratili na rafove svu robu, koja je bila privremeno spakovana, dok je trajalo vanredno stanje.

Garderoba, igračke, oprema za domaćinstvo, pribori, alati i sva ostala roba, pretežno se izbacuje iz magacina, ali novih stvari koje bi trebalo da stignu iz Kine preko drugih zemalja, uglavnom nema jer su mnoge granice još zatvorene.

"Roba je uglavnom od prethodnih sezona, koja je bila u magacinu s obzirom na to da nije počela da stiže kolekcija koju su naručili", kaže Marija Tešić Petković.

Malobrojne Beograđane koji su danas, ipak, došli da šopinguju, najviše su interesovale letnje majice, pantalone, a bilo je i onih koji su razgledali potrepšine za kuću.

Trgovci nisu bili mnogo raspoloženi za priču zato što su, kako kažu, u velikom minusu jer nisu radili dva i po meseca. Mnogo je manje kupaca nego prošle godine u ovo vreme, ali se svi nadaju da će narednih dana taj broj rasti.


 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem