UDVOSTRUČENA PRODAJA NA INTERNETU: U vanrednom stanju građani se oslonili na elektronsku trgovinu

UDVOSTRUČENA PRODAJA NA INTERNETU: U vanrednom stanju građani se oslonili na elektronsku trgovinu Promo
sreda, 03. 06. 2020. u 12:07
Elektronska trgovina u Srbiji, prema istraživanju Privredne komore Srbije, udvostručena je tokom vanrednog stanja u odnosu na vreme pre pandemije Kovid-19, a rast kupovine i prodaje preko interneta očekuje se i u narednom periodu

To potvrđuju i istraživanja inostranih eksperata po kojima bi e-trgovina u Srbiji do kraja godine trebalo da ima 3,3 miliona korisnika i generiše prihod od oko 370 miliona evra. U martu i aprilu, pored namirnica, najviše su se onlajn kupovali računari i računarska oprema, mali kućni aparati, odeća, obuća.

Analiza PKS ukazuje da je prodaja namirnica u tom periodu povećana deset puta u odnosu na prosečan mesečni promet pre pandemije.

Veliki trgovinski lanci su aktivirali i ojačali svoje onlajn prodavnice i sopstvene dostavne službe zbog zahtevanih visokih standarda za transport prehrambenih proizvoda, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Trgovci tehničkom robom, po rečima Čadeža, značajno su nadomestili pad klasične prodaje i gubitak zbog zatvorenih radnji i tržnih centara najviše zahvaljujući velikim nabavkama računara koje su kompanije kupovale kako bi zaposlene opremile za rad od kuće.

Mali trgovci i proizvođači brzo su reagovali i iskoristili mogućnost da besplatno ili uz minimalnu naknadu izađu na platforme koje su IT kompanije specijalizovane za e-trgovinu, za njih posebno kreirale, ističe Čadež.

Ugostiteljski objekti, po rečima predsednika PKS, takođe su se prilagodili krizi uvodeći dostavu hrane kako bi zadržali radnike i omogućili klijentima neometano korišćenje njihovih usluga.

Prema podacima PKS prikupljenim od dostavljača hrane, ove kompanije imale su veliki rast broja porudžbina, u aprilu čak 109 odsto više nego u martu.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

ONLAJN PLAĆANJE SVE POPULARNIJE, ipak pametno je da račune čuvate i na papiru, evo zašto

SVET JE STAO, ONLAJN KUPOVINA PROCVETALA! Sve na klik, internet trgovina u nezadrživom rastu!

KUPUJETE KUĆU, STAN? Ovako ćete pre plaćanja proveriti da li je nekretnina zaista kvalitetna

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem