POKRENULO SE TRŽIŠTE NEKRETNINA: Raste broj stanova na prodaju, cene miruju

POKRENULO SE TRŽIŠTE NEKRETNINA: Raste broj stanova na prodaju, cene miruju apartmentsforsaleparis.com
petak, 05. 06. 2020. u 18:56
Posle višemesečnog zastoja prodaja stranova je krenula, ali uprkos najavama, cena kvadrata nije pala i dalje se drži

Raste broj oglasa u kojima se nude stanovi. U ponudama ima i novogradnje i starogradnje, a sve je više i stanova koje su vlasnici ranije izdavali na dan.

"Nezvanične informacije sa tržišta nam govore da se veliki broj ljudi opredeljuje za kupovinu nekretnine zbog glasina da će banke podići procenat učešća na 30 odsto. Za sada su cene stabilne i nema promena, kako cena starogradnje, tako i novogradnje, a razlog je verovatno povećano interesovanje" kaže Anita Pešić, produkt menadžer sajta Nekretnine.rs.

Pešić očekuje veću ponudu tokom juna, jer, kako objašnjava, većina agencija u maju nije radila u punom obimu.

"Na prodaju će najviše uticati buduća ekonomska situacija u zemlji, uslovi kreditiranja, kao i sama ponuda novogradnje i starogradnje", ističe Pešić, i dodaje da od avgusta treba očekivati i intezivniji rast u izdavanju nekretnina.

Za sada, kako tvrdi, ne postoje indicije da će cene padati na tržištu nekretnina u narednom periodu.

Prema podacima RGZ u Beogradu su najjeftiniji kvadarati u Rakovici, od 500 do 1.432 evra. Kada je reč o staroj gradnji, najskuplji stanovi su u opštini Stari grad, s prosečnom cenom od 2.000 evra. Novi stanovi su najskuplji u opštini Savski venac s prosečnom cenom od gotovo 3.000 evra po kvadratnom metru.

Najskuplji stanovi u Beogradu su na lokaciji Beograd na vodi, gde je prošle godine prodat stan za 1.320.000 evra, čime je zabeležena prodaja najskupljeg kvadratnog metra od 8.683 evra.

Na ceni su i najpopularniji delovi grada u Novom Sadu - Grbavica, Limani i Bulevar oslobođenja. U zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje, cene kvadrata su od 800 do 2.000 evra.

S druge strane, najjeftiniji kvadrat u Srbiji bio je u Majdanpeku i stajao je 200 evra.

Stručnjak za nekretnine Milić Đoković ocenjuje da se kretanje na tržištu nekretnina praktično nastavilo tamo gde je stalo pre pandemije.

"Ako ne bude drugog talasa zaraze virusom, nadam se da neće biti drastičnih posledica, osim nešto što je u zaostatsku sa rokovima oko završetka radova", kaže Đoković.

Svi "beže" u predgrađe

Jedna od većih promena na tržištu nekretnina u Srbiji je to što se građani sve više odlučuju na kupovinu kuća sa dvorištem, na obodu grada, za razliku od prethodno popularnih stanova u centru.

Dosta građana posle ukidanja vanrednog stanja počelo je da se interesuje i za gradnju kuća, te tako ima mnogo upita i za lokacije za gradnju, tvrdi Kaća Lazarević, vlasnica agencije "Kaća Lazarević nekretnine".

Nova tendencija je tražnja kuća u okolini velikih naseljenih mesta, na oko 15 do 20 kilometara od centra grada, a gde se može živeti tokom cele godine.

Pre pandemije virusa korona, prodaja ovakvih kuća je bila sporadična, a sada je takvih upita sve više i ovakav trend biće zasigurno nastavljen u budućnosti, ocenjuju poznavaoci.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Sasa
03.07.2020. / 18:56

Covid-19 je mnoge naterao da se vrate na selo u prirodu, u Solis agenciji su mi rekli da je posebno povecano interesovanje za vikendicama i kucama sa dvoristem.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem