"MEKDONALDS" "OBRADOVAO" POTROŠAČE U SRBIJI: Ukinuli kupone i pakete, a povećali cene obroka!

MEKDONALDS OBRADOVAO POTROŠAČE U SRBIJI: Ukinuli kupone i pakete, a povećali cene obroka! Informer/Zaštitnik potrošača
ponedeljak, 08. 06. 2020. u 16:55 >> 16:58
Nakon ukidanja vanrednog stanja lanac brze hrane ukinuo je sve pogodnosti koje su kupci imali, a "častio" ih povećanjem cena

Telefoni u našoj redakciji su se usijali jer su brojni potrošači ogorčeni poslovnim potezom "Mekdonaldsa" da ukine sve promotivne ponude i akcije koje su važile do početka vanrednog stanja.

Ljubitelji brze hrane su se obradovali kada je "Mek" ponovo otvorio restorane, ali je ta radost splasnula kada su shvatili da više nema u ponudi "Mix2", akcije u kojoj su mogli da kupe dva određena proizvoda po ceni od 220 dinara.

Takođe, na kasi nisu dobili ni uobičajene kupone za popuste na određene pakete, pa sada za kupovinu u "Mekdonaldsu", koji za naše uslove nije nimalo jeftin, moraju da izdvoje znatno više novca nego ranije.

Istina, kompanija nije prekršila nijedan zakon, dozvoljeno joj je slobodno formiranje cena, ali su kupci gest ukidanja popusta i akcija shvatili kao nepošten.

- Bila sam neprijatno iznenađena kada sam prilikom porudžbine shvatila da više nemam opciju "Mix2". Imam troje dece i to mi je bilo podnošljivo da ih povremeno odvedem u "Mekdonalds" na pomfrit i čizburger. Sada umesto 220, za dva čizburgera moram da platim 320 dinara.

Donedavno mi je za jedan izlazak sa njih troje bilo dovoljno 660, a sada mi treba minimum 1.000 dinara - požalila nam se Slavica Vranić iz Kragujevca.

Nefer praksa

Isto nam je ispričala i Valentina Janković iz Beograda, kojoj je raspoloženje dodatno splasnulo kada joj na kasi nisu ponuđeni ni kuponi za popuste na određene proizvode.

- "Mekdonalds" je prilično skup za naše standarde, ali uz kupone ili promociju "Mix2" bilo je podnošljivo da se tamo povremeno počastimo. Sada je to već ozbiljan izdatak, a i za taj novac mogu jesti mnogo više i kvalitetnije na nekom drugom mestu - kaže naša čitateljka.

Osim što su ukinute pomenute akcije, proizvodi u "Mekdonaldsu" su poskupeli, pa sada primera radi, jedan čizburger košta 160, umesto donedavnih 150 dinara.

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" ne osporavaju da svako ima pravo da formira cene po svom nahođenju ili poslovnoj politici, ali i da je ovakvo ponašanje u najmanju ruku nefer poslovna praksa:

To je strategija

- Ovaj lanac restorana u Srbiji je donedavno imao opciju kupovine nekoliko proizvoda u takozvanom "Mix paketu", gde je jedan čizburger koštao 150 dinara, ali ako se uzmu dva, cena bude 220 dinara.

Od skoro, "Mix opcija" je ukinuta, a cena jednog čizburgera je povećana! Hvala lancu "Mekdonalds" restorana što vode računa o interesu potrošača u Srbiji i u vreme kovid-krize drastično uvećavaju cene! Bojkot! - kaže Dejan Gavrilović, predsednik ovog udruženja i dodaje:

- Smatramo to nemoralnim potezom, jer umesto da se u vreme krize potrošačima izađe u susret nekim popustom, imamo obrnutu situaciju - da se popust ukida i plus se dodatno povećava cena proizvoda. Nemoralan, nepošten i nelogičan gest.

U "Mekdonaldsu" ukidanje promocija i kupona objašnjavaju kao poslovnu strategiju:

- Ponude i odluke koje kreiramo, da li se radi o specijalnim pogodnostima kao što su kuponi ili specijalnoj ceni određenih proizvoda, donose se u skladu sa poslovnom strategijom kompanije i detaljnim analizama. U ovom momentu naš strateški tim je doneo odluku da se obustave ove aktivnosti. Nadamo se da ćemo uskoro kreirati nove pogodnosti na zadovoljstvo naših gostiju.

Smanjili plate radnicima

Teret krize u "Mekdonaldsu", osim potrošača, snose i zaposleni kojima je smanjena plata. To su potvrdili i iz ove kompanije.

- Aktuelna situacija vezana za pandemiju kovida-19 imala je značajan uticaj na poslovanje i plate su privremeno umanjene. Čim se poslovanje oporavi, plate će biti vraćene na nivo od pre pandemije - kažu u "Mekdonaldsu".

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem