OBRATITE PAŽNJU: Ovu hranu bi trebalo da izbegavate, uzrokuje najteže bolesti

OBRATITE PAŽNJU: Ovu hranu bi trebalo da izbegavate, uzrokuje najteže bolesti Shutterstock
utorak, 09. 06. 2020. u 18:15
Konzumiranje hrane bez nutritivne vrednosti jedan je od glavnih faktora rizika za dobijanje raka, ali, da li ste znali da čak i neke namirnice za koje mislimo da su zdrave i bezopasne takođe mogu da budu kancerogene?

Naime, određeni sastojci koji se nalaze u gotovo svim zapakovanim namirnicama mogu da budu kancerogeni i predstavljaju ozbiljan rizik.

Gazirani sokovi

Ne samo da su puni šećera već sadrže karamel i boje. Ovi sokovi sadrže 4-MEI spoj koji je američka savezna država Kalifornija stavila na popis kancerogenih.

Zbog toga voda je najbolja alternativa da utolite žeđ. Ali, ukoliko ne možete bez gaziranih napitaka birajte vode s ukusima koje ne sadrže 4-metilimidazol.

Meso s roštilja

Iako je meso s roštilja jedno od najukusnijih visoka temperatura koja se koristi za njegovu pripremu stvara ugljovodonike koji uzrokuju rak. Smatra se da prekomerna konzumacija crvenog mesa s roštilja povećava rizik od raka.

Crveno meso jedite pažljivo, preporuka je da ga jedete kuvano i birate organsku govedinu koja je hranjena isključivo travom.

Kokice iz mikrotalasne

Naučnici već nekoliko godina upozoravaju da kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj sadrže hemikalije koje mogu da izazovu rak i probleme s plućima. Naime, kompanije koje prodaju kokice za pripremu u mikrotalasnoj pećnici, vrećice u kojima se prodaju presvlače perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA), koja može da izazove rak.

Najbolja alternativa je da kupite kukuruz, začinite ga i sami ispečete kokice u šerpi.

Konzervirana hrana

Bisfenol je hemijski spoj kojim su premazane konzerve u koje se sprema hrana, a kancerogen je i za životinje, navodi dr. Anton Bilčik. Bisfenol je uzročnik raka prostate i raka dojke. Radije jedite sveže ili smrznute proizvode.

Veštački zaslađivači

Većina veštačkih zaslađivača proizvodi se hemijskim putem. Neke studije sugerišu da veštaćki zaslađivači uzrokuju gomilanje toksina u telu i potencijalno uzrokuju tumor mozga.

Ako morate da koristite zaslađivač koristite steviju na biljnoj bazi.

Hidrogenizovana ulja

Tečna ulja procesom hidrogenizacije postaju čvrste masti koje se u namirnicama dalje pojavljuju kao trans masti. Nalaze se u margarinu, krekerima, pahuljicama, slatkišima kolačićima, čipsu. Kao i u umacima za salatu, prženoj hrani i drugima.

Američka agencija za hranu i lekove u potpunosti je zabranila ulja koja su delimično hidrogenizovana, a koja su glavni distributer trans masti u namirnicama.

Kada su ulja u pitanju bolje da koristite maslinovo ili kokosovo.

Voće i povrće neorganskog porijekla

Voće i povrće izuzetno je zdravo, ali ako je prskano pesticidima to nije dobro. Na primer, altrazin je sredstvo za uklanjanje korova koji je u Evropi zabranjen zbog toga što izaziva ozbiljne probleme kod ljudi, ali se još uvek koristi u SAD.

Kupujte organsko voće i povrće i pažljivo ga operite pre jela.

Prerađeno meso

Svetska zdravstvena organizacija je na popis namirnica koje su kancerogene navela kobasice, slaninu, hot-dog i šunku.

Konzumiranjem navedenih namirnica povećava se rizik od razvitka raka debelog creva. U dopisu organizacije stoji kako samo 50 grama obrađenog mesa povećava šanse za razvitak raka do 18 odsto.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem