NOVI PRAVILNIK ZA SLATKIŠE I SOKOVE: Ovo će morati da sadrže sve deklaracije na ambalaži

NOVI PRAVILNIK ZA SLATKIŠE I SOKOVE: Ovo će morati da sadrže sve deklaracije na ambalaži Shutterstock
sreda, 10. 06. 2020. u 13:22
Od 1. jula 2020. u Srbiji će se primenjivati novi pravilnici koji se odnose na prehrambene proizvode

Reč je o Pravilniku o proizvodima sličnim čokoladi, krem proizvodima i bombonskim proizvodima i Pravilniku o voćnim sokovima i određenim srodnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu.

Proizvodi slični čokoladi su proizvodi dobijeni odgovarajućim tehnološkim postupcima, od kakao praha ili kakao praha sa redukovanim sadržajem kakao maslaca ili kakao mase, pojedinačno ili u kombinaciji, šećera, biljnih masti, mleka ili mlečnih proizvoda i drugih sastojaka, kojima se postižu karakteristična svojstva ovih proizvoda. Proizvodi slični čokoladi mogu biti punjeni i sa dodacima, prenosi eKapija.

Proizvodi slični čokoladi mogu se proizvoditi i stavljati u promet pod nazivom kakao tabla, mlečna kakao tabla, kakao preliv, mlečni kakao preliv ili mlečni preliv.

Krem proizvodi su oni proizvodi dobijeni odgovarajućim tehnološkim postupcima od šećera, biljnih masti, mlečnih proizvoda, kakao proizvoda, drugih sirovina i aditiva.

Prema konzistenciji krem proizvodi su mazivi

Krem proizvodi se proizvode i stavljaju u promet pod sledećim nazivima, kakao krem proizvod, mlečni krem proizvod, lešnik, badem, kikiriki, rogač ili sličan krem proizvod, krem proizvod sa dodatkom...(navesti dodatak).

Bombonski proizvodi jesu proizvodi dobijeni odgovarajućim tehnološkim postupcima od šećera i drugih sirovina, uz dodavanje aditiva, aroma i sastojaka koji se dodaju zbog povećanja biološke vrednosti proizvoda.

Bombonski proizvodi mogu biti sa dodacima, mogu se puniti, prelivati, delimično prelivati, kandirati, ukrašavati, posipati i sl.

Bombonski proizvodi mogu se proizvoditi i stavljati u promet pod nazivom tvrde bombone, svilene bombone, karamele, draže bombone, fondan proizvod, žele proizvod, gumene bombone, penasti proizvod, lakric proizvod, likerne bombone. komprimati, marcipan proizvod, ratluk, guma za žvakanje...

Pravilnik o voćnim sokovima i određenim srodnim proizvodima namenjenim za ljudsku upotrebu

Subjekt u poslovanju hranom pre početka proizvodnje donosi proizvođačku specifikaciju, u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

Specifikacija treba da sadrži naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima, kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje, podatke o osnovnoj sirovini i dodatim sastojcima, osnovne zahteve kvaliteta proizvoda, podatke iz deklaracije u skladu sa ovim propisom i propisom kojim se uređuje deklarisanje, označavanje i reklamiranje hrane, datum donošenja i evidencijski broj proizvođačke specifikacije.

Deklaracija sadrži i druge podatke, te ako se ako se proizvod dobija od jedne vrste voća, u nazivu proizvoda reč "voće" može da se zameni nazivom te vrste voća (npr. naziv: "voćni sok jabuke" zamenjuje se nazivom: "sok jabuke").

Za proizvode koji se proizvode od dve ili više vrsta voća, osim u slučaju kada se koristi sok od limuna i/ili limete, naziv proizvoda se sastoji od naziva upotrebljenog voća, prema opadajućem redosledu, na osnovu količine upotrebljenog voćnog soka ili voćne kaše, kako je navedeno u popisu sastojaka.

Ako se proizvod dobija od tri ili više vrsta voća, nazivi voća u nazivu proizvoda mogu da se zamene izrazom: "od više vrsta voća", ili sličnim rečima ili brojem upotrebljenih vrsta voća.

Kod mešavine voćnog soka i voćnog soka od koncentrisanog voćnog soka, kao i kod voćnog nektara koji je delimično ili u potpunosti dobijen od jednog ili više vrsta koncentrisanih voćnih sokova i/ili koncentrisanih voćnih kaša, na deklaraciji proizvoda navodi se da je proizveden od jedne ili više vrsta koncentrisanog voćnog soka i/ili koncentrisane voćne kaše ili delimično proizveden od jedne ili više vrsta koncentrisanog voćnog soka i/ili koncentrisane voćne kaše.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem