BANKE SASTAVILE CRNU LISTU: Proverite da li ste spisku sedam rizičnih profesija za dobijanje kredita

BANKE SASTAVILE CRNU LISTU: Proverite da li ste spisku sedam rizičnih profesija za dobijanje kredita Shutterstock
utorak, 16. 06. 2020. u 16:03
Najmanje 20.000 ljudi trenutno je na "crnoj listi" banaka koje su zbog posledica korone, do najvišeg nivoa, zaoštrile uslove pod kojima odobravaju kredite.

Pojedine banke napravile su spisak delatnosti čijim radnicima ne odobravaju zajmove. Na istoj listi su i rizični klijenti iz ugla veličine kompanije u kojoj rade, dužine zaposlenja i istorije u banci, saznaje Blic biznis.

"Banke već neko vreme vrlo oprezno kroje svoje poslovne politike. Krajem maja mnoge su napravile detaljne liste zabrana u pogledu kreditiranja, a koje su stupile na snagu u junu. Krajem juna će raditi novu analizu i ona će biti osnov za kreditnu politiku u julu ", kaže naš sagovornik, dodajući da je u pitanju vrlo odgovorno ponašanje imajući u vidu da pojedine privredne grane ne rade mesecima i da je neizvesno hoće li biti novog udara korone i dubljih posledica.

Na crnoj listi je sedam rizičnih delatnosti u kojima radi najmanje 20.000 ljudi. Reč je o sektorima koji su u potpunosti isključeni iz aktivnosti kreditiranja stanovništva.

Na prvom mestu su hoteli, a na drugom turističke agencije. Slede autoindustrija i dobavljači, zatim sektor prodaje automobila i firme koje se bave renta-karom. Poslednja dva rizična sektora, za čije radnike nema kredita, su međunarodni putnički saobraćaj i preduzeća koja se bave isključivo uvozom i izvozom.

Pored delatnosti na "crnoj listi" je i segment rizičnih klijenata koji rade u ostalim sektorima, a čiju problematičnost bankari sagledavaju iz tri ugla: veličine kompanije u kojoj rade, dužine zaposlenja i istorije u banci.

"S tim u vezi najrizičniji su oni koji rade kod preduzetnika, u mikro ili u malom preduzeću, koji imaju zaposlenje kraće od godinu dana i oni koji nisu stari klijent u banci u smislu da imaju otvoren račun kraće od 12 meseci ", kaže na izvor.

Kako dodaje, klijenti koji imaju ova sva tri kriterijuma, automatski se odbijaju za kredit, dok oni koji imaju po jedan ili dva, banke dodatno analiziraju.

Ovakva poslovna politika banaka, kaže naš sagovornik, vrlo je "logična i odgovorna u situaciji kada pojedine privredne grane ne rade mesecima i kada je vrlo neizvesno hoće li biti novog udara korone i dubljih posledica po privredu, a samim tim i po radnike.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

BANKE OBAVEŠTAVAJU KLIJENTE: Tromesečni moratorijum ističe, pripremite se za veće rate

BANKA NIKAD NE GUBI? Za stambene kredite smanjeno učešče, ali je rata veća, evo kalkulacije

KVADRAT U CENTRU ISPOD 1.000 EVRA: U ovom gradu nadomak Beograda uskoro će sve biti skuplje!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem