OVO SU PRODAVCI MAGLE! Kad se tečnost iscedi, prevara izađe na videlo, kupili ste mnogo manje!

OVO SU PRODAVCI MAGLE! Kad se tečnost iscedi, prevara izađe na videlo, kupili ste mnogo manje! Shutterstock
sreda, 17. 06. 2020. u 17:46
U svih pet nasumično odabranih proizvoda otkrili smo obmanu u gramaži, koja nekad odstupa i više od 10 odsto od navedene na pakovanju. Prema rečima stručnjaka, ovo je kršenje zakona, jer ono što je istaknuto na deklaraciji mora da odgovara realnom stanju

Konzervirani proizvodi, bilo da su u vodi ili u ulju, raj su za prevaru potrošača, pokazalo je istraživanje Zaštitnika! Na svakoj konzervi, odnosno tegli, istaknuta je neto količina tog proizvoda, sa tečnošću u kojoj se nalaze i bez nje.

Istraživanje Zaštitnika potrošača pokazalo je da se istaknuta mera, naročito kada je reč o gramaži bez tečnosti, ne poklapa sa istaknutom brojkom, naravno, na štetu kupaca.

Oni su grubo prekršili zakon kada ni tu istaknutu gramažu oceđenog proizvoda nisu ispoštovali, već su u konzervu ili teglu ubacili manje proizvoda
Vera Vida, CEPS

Ekipa Zaštitnika potrošača nasumično je izabrala nekoliko konzerviranih proizvoda, među kojima su bili sardina, tunjevina, krastavčići, grašak, ananas. Prvo smo svaki od tih proizvoda precizno izmerili sa sve tečnim sadržajem, a zatim ocedili i izmerili težinu korisnog sadržaja.

Važno je napomenuti da nismo čekali da se proizvodi dobro ocede, već smo samo odlili tečnost. Da smo ih ostavili da odstoje na rešetki, rezultati bi bili još gori od onih koje smo dobili.

Otvorili smo tunjevinu "stela di mare" na čijoj konzervi piše da ima 160, a bez ulja 112 grama. Međutim, merenja su pokazala drugačije. Prva cifra sa uljem poklopila se u gram sa onim što je navedeno, ali kada smo iscedili ulje, ovaj proizvod je imao svega 80 grama, čak 32 grama manje nego što stoji na pakovanju.

Na daleko manju obmanu naišli smo kada je reč o sardini "adrija mare" na kojoj piše da je neto 105 grama, a neto oseđene mase 73,5 grama. Prvo merenje pokazalo je tačnu oznaku sa pakovanja, ali već kod merenja bez ulja došlo je do manjeg odstupanja, pošto je na vagi pisalo da je težina 71 gram. Ova konzervirana namirnica ujedno je bila i najpribližnija podacima sa deklaracije, jer je bilo primetno malo odstupanje od svega 2,5 grama.

Sardina najbolja

Proverili smo i grašak u konzervi "bonduel". Sa saftom je imao 203 grama, što je više nego što je istaknuto na pakovanju (200 grama), da bi nakon ceđenja imao šest grama manje nego što je proizvođač istakao, pa je vaga pokazala 124 grama (trebalo bi 130). Isto je bilo i sa kiselim krastavčićima "mpk", koji su nakon isceđene kiseline imali 317 grama, iako na tegli stoji jasna oznaka da je neto oceđene mase 400 grama.

Prešli smo na konzervirano voće, pa smo proverili gramažu ananasa "iska". Na pakovanju stoji da ima neto 560 grama, a nakon ceđenja 340. Međutim, ni jedno ni drugo nije odgovaralo onome što je unutra. Zajedno sa tečnošću ananas je imao 586 grama, što nas je u prvi mah obradovalo jer je više od istaknutog, ali ubrzo se ispostavilo da su potrošači i u ovom slučaju prevareni, pošto je voća bilo 297 grama, što je čak 43 grama manje (pogledajte galeriju).

Iako vam se na prvi pogled ove razlike čine simbolične, imajte na umu da se u nekim slučajevima dobije i po 10 odsto manje od očekivanog, pa je tako svaka deseta konzerva za proizvođača čista zarada, a za kupca čist gubitak.

Domaći stručnjaci saglasni su da proizvođači ovim prljavim trikovima pokušavaju da zarade koji dinar više i uvećaju svoj profit na štetu vernih potrošača. Kako su nam objasnili, prema Zakonu o zaštiti potrošača, ono što je istaknuto na deklaraciji mora da odgovara realnom stanju.

Ako to nije slučaj, smatra se da proizvođač dovodi svoje kupce u zabludu, navodi ih na lošu ekonomsku odluku i na kraju, srpski rečeno, prodaje im maglu ubeđujući ih da kupuju mnogo više proizvoda nego što je to slučaj. Prema njihovim rečima, kazne za ovakvo kršenje zakona kreću se od 300.000 do dva miliona dinara.

Čitajte gramažu

Predsednica Upravnog odbora Centra potrošača Srbije Vera Vida objasnila je da su proizvođači kupce doveli u zabludu ubeđujući ih da kupuju mnogo više proizvoda nego što su zapravo kupili.

- Naši potrošači, uprkos svim savetima i apelima, i dalje ne čitaju deklaracije proizvoda koje kupuju. Kupci uglavnom, čim vide teglu sa krastavčićima na kojoj piše da je teška pola kilograma, odmah pomisle da su kupili 500 grama krastavčića. A zapravo nisu, jer u tu gramažu ulazi i voda, pa povrća ima znatno manje.

300 hiljada do dva miliona dinara iznose kazne za ovakve prekršaje

Potrošači treba da znaju da sva roba koja je konzervirana ili zamrznuta u pakovanju ima manje proizvoda nego što je vidno istaknuto na etiketi. Zato treba da obrate pažnju i na onu sitniju brojku gde piše koliki je sadržaj korisnog dela. Bez ikakve dileme, proizvođači dovode potrošače u zabludu kada napišu da njihova sardina ima oko 100 grama grama proizvoda, a zapravo, kada se ocedi ulje, ima dosta manje - kaže Vida i dodaje:

- Pohvalno je to što su neki proizvođači, ali ne svi, na ambalaži istakli i ukupnu masu i masu isceđenog proizvoda. Ipak, oni su grubo prekršili zakon kada ni tu istaknutu gramažu oceđenog proizvoda nisu ispoštovali, već su u konzervu ili teglu ubacili manje proizvoda. Zakon o zaštiti potrošača u ovim slučajevima je potpuno jasan, ono što je napisano na deklaraciji mora biti ispoštovano u potpunosti!

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) tvrde da su proizvođači grubo prekršili Zakon o zaštiti potrošača.

- Kazne za ovakvo kršenje zakona kreću se od 300.000 do dva miliona dinara. Nije ovo ništa novo, ovakve prevare odavno su prisutne na našem tržištu. To su stari trikovi kojima se proizvođači i dan-danas rado služe kako bi zaradili koji dinar više, a to naravno ide na štetu kupaca. Na ovakvoj robi je najlakše zaraditi dodatni profit, s obzirom na to da oni tu zapravo uz povrće ili meso prodaju i vodu, ulje, pa i led kada su u pitanju zamrznuti proizvodi.

Potrošač je ubeđen da je kupio 300 grama povrća jer tako piše na pakovanju, a zapravo je pazario mnogo manje proizvoda koji može da iskoristi ili pojede - kažu u NOPS i savetuju potrošače da dobro otvore oči kada kupuju ovakve proizvode i da pažljivo čitaju deklaraciju.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Žika Poštar
16.07.2020. / 14:37

Za šta služi "Zaštitnik potrošača"? Šta će on sada da uradi, kada je ovo utvrdio? Da nas odvrati da ovo kupujemo? Da natera proizvođača da dopuni konzerve? Nemoj više da nas braniš.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem