UZDRMANA VREDNOST KRIPTOVALUTA: Ni bitkoin nije imun na koronu, sve prognoze su nezahvalne

UZDRMANA VREDNOST KRIPTOVALUTA: Ni bitkoin nije imun na koronu, sve prognoze su nezahvalne Reuters
četvrtak, 25. 06. 2020. u 13:31
Ekonomski potresi, koje je u protekla tri meseca izazvala pandemija korona virusa, nisu zaobišli ni tržište kriptovaluta

I inače poznato po čestim i velikim oscilacijama vrednosti, novi faktor je izazvao dodatne turbulencije u cenama bitkoina, itirijuma, lajtkoina i ostalih najpopularnijih digitalnih novčića.

Aleksandar Matanović, master i međunarodni konsultant iz oblasti digitalnih valuta, koji se kriptovalutama bavi već devet godina, kaže da je stanje na kripto tržištu danas otprilike isto kao i pre pandemije. On napominje da je u poslednjih nekoliko meseci bilo prilično turbulentno, ali su se cene vratile na nivo na kojem su bile u februaru.

Kada je reč o uticaju cele krize sa korona virusom na način razmišljanja i trgovine u kripto svetu, Matanović smatra da je pandemija više promenila način razmišljanja investitora kad su u pitanju tradicionalni vidovi investiranja.

- Kriptovalute su uvek bile i biće veoma rizične za ulaganje. Ono što su mnogi shvatili tokom poslednjih par meseci je da su i drugi vidovi investiranja zapravo mnogo rizičniji nego što se mislilo.

Videli smo da cena nafte može biti negativna, da norveška kruna (govorimo o jednoj od najbogatijih i najstabilnijih država na svetu) može za 2 nedelje da izgubi više od 20 odsto vrednosti u odnosu na dolar, videli smo i nekoliko prekida trgovanja na njujorškoj berzi zbog strmoglavog pada cena akcija... Posle svega toga, da li zaista možemo otpisati kriptovalute kao investiciju zbog previsokog rizika? - pita se Matanović.

On podseća da se u februaru, pre nego što je zavladala opšta panika, cena bitkoina kretala oko 9.000-10.000 dolara. Zatim se u martu panika sa tradicionalnih prenela i na kripto berze, pa je cena na kratko pala čak do 4.000 dolara.

- Posle toga je usledio oporavak i sad smo ponovo tamo gde smo bili u februaru. Gotovo identičan trend kretanja cene imale su i sve druge veće kriptovalute - objašnjava Aleksandar.

On kaže da još uvek ne vidi neki uticaj dešavanja u realnoj ekonomiji na kriptovalute, ali očekuje da će ga biti. Podseća da ekonomske posledice korone uglavnom tek treba da se pokažu u narednom periodu, pa tada očekuje i turbulentnija vremena na kripto tržištu.

-Kod kriptovaluta je uvek bilo nezahvalno praviti planove i davati prognoze. Ipak, čini mi se da postoji dosta optimizma. Jedan od razloga je prepolovljavanje nagrade za bitkoin rudare koje se desilo u maju. Tradicionalno, nakon toga je ranije sledio rast cene, mada to naravno nije garancija da će isto se desiti i ovog puta - ističe Aleksandar Matanović i dodaje da je drugi razlog baš sama korona.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem