PAZITE SE! BANKOMATI NA UDARU LOPOVA: Ovako se pljačkaju mašine, a ovako bi trebalo da se žaštitite

PAZITE SE! BANKOMATI NA UDARU LOPOVA: Ovako se pljačkaju mašine, a ovako bi trebalo da se žaštitite Informer DN
četvrtak, 25. 06. 2020. u 15:02
Ukoliko primetite nešto sumnjivo na bankomatu na kojem želite da podignite novac, nikako ga ne koristite, već obavestite banku o tome

"Rusi ojadili bankomate u prestonici, pokrali više od 6 milona od Zemunaca, Zvezdaraca...", "Bugari pelješe naše bankomate", sve su to česti novinski naslovi koji govore o tome koliko su te mašine podložne zlouptrebama.

Kod nas, za "pljačku" bankomata najšešće se koriste "skimeri, uređaji koji se ostaljaju na bankomatu i koji snimaju PIN koji korisnik unosi i preuzimaju podatke sa magnetne trake kartice koje kasnije nanose na falsifikovane kartice, piše Telegraf biznis.

Bankomat ili ATM (Automated Teller Machine) je automatski šalter za podizanje gotovine sa računa dok savremeniji modeli poseduju i mogućnost uplate novca na bankovni račun. Većina od nas je upoznata sa svrhom i načinom korišćenja bankomata i sama upotreba je relativno jednostavna.

Neki od načina uspešnih napada podrazumevaju korišćenje hardvera u vidu duplih tastatura koje korisnik upotrebljava da bi uneo svoj PIN, ili skimere koji se postavljaju na mesto na kome ATM prihvata karticu. Skimer čita podatke sa kartice i dostavlja ih napadaču koji naknadno izrađuje kopiju kartice.

Važno je reći da su kartice bez čipa, samo sa magnetnom trakom veoma lak plen ovakve vrste napada. Kartice sa čipom rađene po EMV (Europay, MasterCard, and Visa) tehnologiji, su nešto potpuno drugo i prema raspoloživim podacima, do sada ni jedna kartica sa čipom nije falsifikovana.

Kako su Rusi i Bugari "operisali"

Dok bi jedan čuvao stražu, druga dvojica bi alatom, koji liči na malu testeru, isekla gornju ploču sa bankomata, kako bi mogli da priđu žicama i kontrolnim panelima. Nakon toga bi specijalnim uređajem dekodirali i otključali bankomat, odakle su uzimali novac.

Svakog vikenda u aprilu četvorica bugarskih državljana pljačkali su ljude koji su Beogradu podizali novac sa bankomata jedne banke. Oni su na bankomate postavljali tzv. "skimere", skidali podatke sa kartica klijenata, zatim vraćali u Bugarsku, tamo izrađivali nove falsifikovane kartice sa zloupotrebljenim podacima, vraćali se ponovo u Beograd i dizali novac za sebe.

Šta da radite?

Savet korisnicima jeste da ako primete bilo šta sumnjivo na bankomatu sa kojeg žele da podignu novac, odmah obaveste kol-centar banke čiji je bankomat, i da taj aparat ne kosite.

Ukoliko primetite da se neki deo pomera ili da ne možete da ubacite karticu, ako vam tastatura ne izgleda stabilno ili ima tragova lepka, onda nešto nije u redu i najbolje je da ne koristite taj bankomat.

Dodatne mere zaštite koje klijenti mogu da preduzmu sa svoje strane, jesu na prvom mestu da se kartica i pin ne drža zajedno na istom mestu. Zatim, da se koriste bankomati na osvetljenim i prometnim mestima, u okvitu ekspozitura banke. Takođe, poželjno je rukom zaštititi tastaturu dok se unosi pin, jer se samim tim blokira kamera na eventualnom “skiming” uređaju, odnosno blokira se snimanje pina.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem