KOMŠIJE UVODE BITKOIN: U ovom gradu usluge će moći da se plaćaju kriptovalutama

KOMŠIJE UVODE BITKOIN: U ovom gradu usluge će moći da se plaćaju kriptovalutama Pixabay
ponedeljak, 29. 06. 2020. u 10:57
Sveta Nedelja postaje prvi grad u Hrvatskoj u kom će javne usluge moći da se plaćaju kriptovalutama, a to će se obavljati preko platforme PayCek zagrebačke firme Elektrokoin.

Kako je najavljeno, da bi se omogućio ovaj alternativni način plaćanja gradonačelnik Dario Zurovec potpisuje ugovor o procesiranju kriptovaluta sa direktorom Elektrokoina Nikolom Škorićem.

"To će funkcionisati slično kao plaćanje internet bankarstvom. Na uplatnicama postoji kod koji se skenira, potom se otvara platni vidžet, a nakon što korisnik završi plaćanje i pošalje određeni iznos kriptovalute, na račun Grada Svete Nedelje leći će će protivvrednost u kunama", objašnjava Škorić.

Njegova firma je u registru firmi koje se bave kupoprodajom kriptovaluta pri Hrvatskoj agenciji za nadzor finansijskih usluga (Hanfa), a radi kao kriptomenjačnica i platni procesor. Procesiranje podrazumeva konvertovanje kriptovalute u kunu prema važećem kursu u trenutku izvršenja usluge, navodi se u saopštenju Grada Svete Nedelje.

Škorić kaže da je taj grad među pionirima u svetu koji nude plaćanje javnih usluga u kriptovalutama poput bitkoina (u Evropi nekoliko godina švajcarski grad Cug u blizini Ciriha omogućava i plaćanje lokalnog poreza na taj način).

Gradonačelnik Svete Nedelje kaže da tako šalju poruku da su okrenuti budućnosti i spremni da diktiraju tempo promena.

Svakako, plaćanje gradskih računa bitkoinima je više simboličan potez kojim se stvara svest i polako širi sistem kupovine i trošenja u kriptovalutama.

"Građani neće pohrliti, ali će razmisliti o tom načinu plaćanja, kao i o činjenici da je u pitanju elektonski keš, a Hrvati vole keš. Bitkoini su, naime, na vašem mobilnom telefonu, imate nešto što pripada samo vama, ne i banci", komentariše Škorić.

Njegova kompanija inače već sarađuje sa Hrvatskom poštom, u čijih se 55 poslovnica za gotovinu mogu kupovati kriptovalute.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem