NOTARI NEĆE NAPLAĆIVATI LIST NEPOKRETNOSTI! Ipak građani će plaćati republičku taksu, evo koliko

NOTARI NEĆE NAPLAĆIVATI LIST NEPOKRETNOSTI! Ipak građani će plaćati republičku taksu, evo koliko Informer
utorak, 30. 06. 2020. u 14:58
Građani više ne moraju da dolaze po list nepokretnosti na šaltere Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), već će ceo posao završavati kod javnog beležnika

Pritom, notari za ovaj dokument neće smeti da im naplate dodatni trošak u odnosu na propisanu republičku taksu. I to je zvanična informacija uređena najnovijom uredbom Vlade.

Izdavanje lista nepokretnosti kod Republičkog geodetskog zavoda košta 1.250 dinara – 320 dinara je taksa za zahtev i još 930 dinara taksa za izdavanje lista nepokretnosti do 50 stranica. I to je cena koja će važiti i kod notara.

Vlada Republike Srbije usvojila je uredbu koja regučiše ovu oblast na sednici održanoj u petak, 26. juna. To znači da građani ubuduće više neće morati lično da odlaze na šalter RGZ kako bi izvadili list nepokretnosti, jer će sav posao prenosa nepokretnosti obavljati kod notara.

“Uredbom je precizirano da javni beležnici i geodetske organizacije ne mogu da naplaćuju naknadu za izdavanje predmentnih listova, osim takse koju je propisao Zakon o republičkim administrativnim taksama, s obzirom na to da RGZ uspostavlja i održava bazu podataka katastra nepokretnosti i katastra vodova.

Štampanje dokumenata iz ove baze podataka nije potrebno i treba da predstavlja samo izuzetak od pravila da se dokumenta izdaju u digitalnom formatu”, navode u Vladi Srbije.

Mesečno se, prema navodima iz Vlade, Republičkom geodetskom zavodu podnese oko 40.000 zahteva za izdavanje lista nepokretnosti.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

OLAKŠICA GRAĐANIMA: Po list nepokretnost ne morate na šaltere RGZ, sav posao na jednom mestu, besplatno!

PREVARA I MAMAC ZA LAKOVERNE! Kupovinom vrećice deterdženta kupujete mačku u džaku, evo zašto!

GRČKA, EVROPSKA DEPONIJA AUTOMOBILA? Zbog lažnih podataka stotinama Grka zaplenjena vozila

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem