RAMPA IZ BERLINA: Nemačka i dalje ne otvara vrata za Srbe, Austriji rizičan ceo Zapadni Balkan

RAMPA IZ BERLINA: Nemačka i dalje ne otvara vrata za Srbe, Austriji rizičan ceo Zapadni Balkan Reuters
sreda, 01. 07. 2020. u 11:47
Državljani Srbije koji su od danas planirali da putuju u Nemačku svoj odlazak u ovu evropsku državu moraće da odlože do daljeg

- Komisija Evropske unije preporučila je zemljama članicama da od 01.07.2020. relaksiraju ograničenja kretanja za ulazak u Evropsku uniju. Vlada Savezne Republike Nemačke dosad još nije odlučila da li će slediti ove preporuke.

Prema tome, za državljane Srbije i nadalje važe ograničenja za ulazak u Nemačku. O svim izmenama ćemo vas blagovremeno obavestiti na našem sajtu (www.belgrad.diplo.de) ili preko Fejsbuka - navedeno je u Fejsbuk objavi Ambasade Nemačke u Beogradu.

Prethodno, lideri Evropske unije objavili su preporuku po kojoj će građani 14 zemalja od 1. jula moći slobodno da putuju u države članice EU. Na tom spisku su se, pored Alžira, Australije, Kanade, Japana, Gruzije, Novog Zelanda, Maroka, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, Ruande i Južne Koreje, našle i dve bivše jugoslovenske republike - Srbija i Crna Gora.

Lista je već izazvala kontroverzu nakon što su izvori otkrili da su Sjedinjene Američke Države - najteže pogođena država širom sveta, koja ima više od 2,4 miliona slučajeva, na drugoj listi.

Oko 50 nacija stavljeno je na “crvenu” listu i za njih se granice neće otvarati užurbano. Osim SAD, na njoj su i Rusija, Izrael, Turska i Saudijska Arabija.

Austrija zabranjuje građanima putovanje u Srbiju?

Istovremeno, austrijska vlada se danas sprema da objavi službeno upozorenje protiv putovanja u zemlje Zapadnog Balkana. Nova uputstva biće proglašena na zajedničkoj pres-konferenciji ministara zdravstva Rudolfa Anšobera, spoljnih poslova Aleksandra Šalenberga, unutrašnjih poslova Karla Nehamera i integracije Suzane Rab.

Na službenim stranicama austrijske vlade, čitav region Zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju, svrstan je u grupu zemalja visokog rizika. To je situacija ovog jutra, koja bi u toku dana, ili vrlo skoro, bila promenjena u upozorenje od puta u region.

Do ove odluke dolazi zbog rastućeh broja novih infekcija u čitavom regionu, u Srbiji samo juče 274 u jednom danu. Kako je vreme godišnjih odmora, vlada očekuje da će na desetine hiljada onih koji ili rade u Austriji, ili su poreklom iz regiona, otputovati na odmor u zemlje porekla i tako dodatno zakomplikovati situaciju.

Potencijalni broj ljudi iz Austrije koji provode odmor u zemljama Zapadnog Balkana je veliki. U Austriji živi više od 120.000 državljana Srbije, plus oko 30.000 onih s Kosova i Metohije s dokumentima prištinskih institucija; nešto ispod 100.000 onih sa pasošem BiH, i oko 3.000 albanskih državljana.

U Austriji takođe raste broj novoinficiranih, iako manje dramatično. Trend nije dobar: sredinom meseca je broj aktuelno obolelih bio oko 300, sada je duplo veći.

Sa dobrom vesti o otvaranju prostora Šengena za građane Srbije, ovo bi odmah bila loša. Ona pokazuje koliko se situacija brzo menja u slučaju korona virusa, koliko lako on koristi nepažnju i opuštenost da započne novi eksponencijalni ciklus rasta.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem