NOVE CENE NA PUMPAMA? Akcize na gorivo skuplje za dinar, naftne kompanije na potezu

NOVE CENE NA PUMPAMA? Akcize na gorivo skuplje za dinar, naftne kompanije na potezu Shutterstock
četvrtak, 02. 07. 2020. u 09:00
Akcize na gorivo od 1.7. su veće za otprilike dinar po litru, a tržište će pokazati da li će i koliko svaka od naftnih kompanija povećati cenu, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović

Mićović je za Tanjug rekao da je ono što je sasvim sigurno to je da proizvođači i uvoznici nafte i derivata nafte moraju u državni budžet da uplaćuju oko dinar i 30 para više, s obzirom na to da se obračunava i PDV.

"Trošak stavljanja goriva na tržište za naftne kompanije biće veći, a da li će i u kojoj meri svaka od naftnih kompanija povećati najpre svoju veleprodajnu i maloprodajnu cenu to svako određuje sam na tržištu", navodi Mićović.

Objašnjava da su od danas iznosi akcize usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, te da je to usklađivanje koje se obično sprovodi početkom godine, ovoga puta sprovedeno početkom jula.

Kaže da na cenu goriva na srpskom tržištu ne utiče jedino akciza, nego mnogo parametara. Nekad se, dodaje, dešavalo da neki drugi parametar utiče na to da ne dođe do povećanja cene ili čak da u sinergiji više parametara povećanje bude veće.

"U pitanju je tržište, tržište će samo pokazati, a ono što je izvesno, stavljanje goriva na tržište skuplje je za oko dinar i 30 para", dodaje Mićović

Podsetio je da je od 20. januara do kraja maja ove godine cena benzina u Srbiji bila niža za 27 dinara, a evrodizela za oko 33 dinara.

"To je jedan od najbržih padova cene koje smo zabeležili u poslednjih 10-15 godina. Podsetiću da smo januara benzin na pumpama mogli da kupimo za 149 ili 150 dinara, a danas negde oko 125 dinara. Još uvek možemo reći da smo u zoni dosta nižih i niskih cena goriva", navodi Mićović.

Akciza na benzin od danas je 57,10 dinara po litru, na evrodizel 58,72 dinara, a na tečni naftni gas 44,59 dinara po kilogramu. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale derivate nafte 68,45 dinara po kilogramu.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem