DIZELGEJT TRESE "FOLKSVAGEN": Policija (opet ) upala u prostorije nemačkog proizvođača automobila

DIZELGEJT TRESE FOLKSVAGEN: Policija (opet ) upala u prostorije nemačkog proizvođača automobila Rojters
četvrtak, 02. 07. 2020. u 11:51
Policija i tužioci su upali i pretresli kancelarije proizvođača auto-delova Kontinental. Dizelgejt još trese

Opet su pretresli i prostorije nemačkog proizvođača automobila VW, u sklopu petogodišnje revizije oko skandala sa dizelgejtom, piše Telegraf biznis

Pretresi su izvršeni u nekoliko gradova uključujući Hanover, Regensburg, Volfsburg, Gifhorn, Berlin, Frankfurt i Nirnberg, izjavio je portparol tužilaštva u Hanoveru.

Zaposleni u Kontinentalu osumnjičeni su za "podržavanje prevare i pružanje lažne dokumentacije", navode tamošnji mediji citirajući tužioca Olivera Esenhauera. Zvaničnik je rekao da je pod lupom sedam inženjera i dvoje vođa projekata.

Nemački proizvođač automobila nije komentarisao detalje istrage, ali je rekao da sarađuje sa vlastima. Prema lokalnim medijima, Kontinental negira da je svojim kupcima dobavljao softver za manipulaciju testovima emisije gasova.

Ovo je samo proširenje skandala sa dizelgejtom, koji je počeo još 2015. godine, kada je otkriveno da su automobili koji se prodaju u Americi imali poseban softver koji im omogućava da maskiraju pravi nivo emisije tokom testiranja.

Nemački proizvođač automobila kasnije je priznao prevaru, što je rezultiralo lavinom tužbi i milijardama novčanih kazni i odšteta za kupce.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem