ISKOVAN NOVČIĆ OD EVRO I PO: Na kovanici solidarnosti istaknut nesvakidašnji natpis, ima veze sa pandemijom

ISKOVAN NOVČIĆ OD EVRO I PO: Na kovanici solidarnosti istaknut nesvakidašnji natpis, ima veze sa pandemijom printscreen
četvrtak, 02. 07. 2020. u 17:36
Litvanija je 1.7. izdala novi kolekcionarski novčić kako bi ukazala na značaj solidarnosti tokom korona krize. Na kovanici od evro i po istaknut je natpis "Posle tame, nadam se svetlosti"

Na novčiću su prikazani zraci sunca koji osvetljavaju 2020. godinu, dok senka formira međunarodni signal za opasnost – SOS.

Iz Centralne banke Litvanije rekli su da je ideja nastala još u martu, kada je baltička članica Evrozone uvela zatvaranje kako bi suzbila širenje novog korona virusa, prenosi CdM.

Kako su istakli, na vrhuncu pandemije bili su svedoci solidarnosti među ljudima, te novčić označava univerzalne ljudske vrednosti nade, jedinstva i solidarnosti,

"Ovim novčićem odajemo i počast medicinarima i svim ostalim ljudima koji su pomagali tokom pandemije, od dobrovoljaca koji su pružali pomoć starijima do nastavnika koji su učili decu preko interneta", kazali su iz te institucije za AFP.

Kovanice od pet evra, kao i kovanice nominalne vrednosti od evro i po dostupne su onlajn i u brojnim prodavnicama širom zemlje.

Litvanija je ublažila većinu mera koje su uvedene sredinom marta kako bi se sprečilo širenje Kovid-19.

Prema poslednjim podacima sa Worldometersa, u toj zemlji je do sada ukupno potvrđeno 1.825 slučajeva koronavirusa, a 78 osoba je preminulo – znatno manje nego u većini drugih zemalja Evropske unije.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem