ZUBARSKA TAKSA NA KORONU JE BESMISLENA! Po pravilu ne bi trebalo da je naplaćuju, evo i zašto

ZUBARSKA TAKSA NA KORONU JE BESMISLENA! Po pravilu ne bi trebalo da je naplaćuju, evo i zašto Pixabay
četvrtak, 16. 07. 2020. u 16:18
"Svaki trgovac ili prozvođač bi morao da podigne cenu svoje usluge, jer mora da kupi veću količinu dezifekcionih sredstava? Naravno da to nije moguće"

Posle poskupljenja određenih usluga u Srbiji, na osnovu, kako su naveli oni koji ih pružaju, "uvećanih troškova" za poslovanje, proveravamo da li na to imaju pravo, piše Telegraf biznis

Podsetimo, poskupele su frizerske i kozmetičarske usluge za oko 10 odsto, a sada su i zubari počeli da naplaćuju tzv, korona taksu, odnosno, u obaveštenjima svojim pacijentima, naveli su i koliko više moraju da plate stomatološke usluge zbog novonastale situacije.

Tako su pojedine stomatološke oridinacije u Beogradu, među ostalim stavkama navele i tu da će vam "dodatna mikrobiološka zaštita biti naplaćena u iznosu od 1.700 dinara nakon svake posete.

Da li to mogu da urade?

- Svaki namet takve vrste koji ide na štetu potrošača besmisleno je više i komentarisati. Pitanje je šta se dobija na osnovu te cene? Da li je i usluga u skladu sa cenom? Zašto baš 1.700 dinara? - kaže za Telegraf Biznis Marko Dragić, pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS)

Prema njegovim rečima, mere vlade bile su potpuno jasne, a to je da svaki poslodavac mora da vodi računa o  bezbednosti na radu i da primenjuje propisane mere kako bi se obezbedila maksimalna zaštita kako onih koji pružaju usluge, tako i korisnike tih usluga.

- Nema osnova da se naplaćuje takva taksa, niti to preporčuje Vlada, niti je usvojeno merama. Stomatolozi su svojevoljno podigli tu cenu te usluge - navodi Dragić.

Međutim, kod nas još nije definisana kazna za ovakvu praksu.

- Ako bi se vodili ovim primerom, svaki trgovac ili prozvođač bi morao da podigne cenu svoje usluge, jer mora da kupi veću količinu dezifekcionih sredstava? Naravno da to nije moguće -  naveo je on.

Dodatni problem je što su naše inspekcije u ovom okolnostima "zatrpane" poslom, i što nemaju kapacita da sve kontrolišu.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Ivan011
17.07.2020. / 02:04

Maska Kn95(minimum, ako zelite svoju zastitu, kao doktora) sada kosta 190 dinara minimum a preko udruzenja kupovane su i po 250din, jedna. Kapa zastitna oko 50 din. Jednokratni ogrtac papirnati je oko 350din, to nije skafander, jeftinija varijanta jednokratni je. Skafander je preko 1500dinara i tesko se nalazi na trzistu. Vizir 350dinara onaj grubi, koji preliva svetlo reflektora dok je optimalni oko 500 din(nema preliv svetlosti od reflektora, bitno kod kanalnog lecenja i trazenje pulpe, jer ne zelite lazno prelivanje boja iz okoline). Vizir je jednokratni - zbog virusa mora da se brise alkoholom a vizir je od plastike i matira(nije vidljivo vise kroz njega gledati).Ako radite turbinom, zbog aerosola pozeljno je imati i zastitne naocare. Litar alkohola je sada od 300 do 400 dinara a bio je i 800 dinara i to litar! Tapacirana stolica se uobicajeno brise asepsolom i specijalnim sredstvima koje nemaju alkohol, koji ostecuje mebl i stolicu, pa mebl, skaj se isusuje i puca, sto je opet posle godinu dana takvog odrzavanja i racun od par stotina evra za tapacirung i ruke majstora jer stolica ne sme da bude sa ostecenjima, zbog zadrzavanja bakterija i virusa u ostecenjima. Po meni mozda je i najbolje da pacijent kupi tu opremu i donese je u ordinaciju, kao sto i moleri napisu sta da im kupite od materijala. Ista, iskoriscena oprema bi pacijentu bila vracena, da se ne pomisli da je neka zloupotreba, vec potreba. Ako se plomba naplacuje recimo 1500 dinara("ruka"+materijal ugradjen u zub+20%pdv) sami troskovi zastite uopste nisu zanemarljivi cak i neshvatljivi. A inspekcija vas kaznjava ako nemate, ubruse, gel sapune za suvo pranje ruku, alkohol. Dosii smo do toga da doktori nisu u mogucnosti da iz svog dzepa finansiraju vanredne okolnosti jer su im mnoge stvari nametnute po propisima i moraju da postupaju po istim.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem