NOVINARKA ZAŠTITNIKA U "BIG FEŠNU" U ŠOKU: Dozeri za zaštitu od infekcije ovde služe za ukras?!

NOVINARKA ZAŠTITNIKA U BIG FEŠNU U ŠOKU: Dozeri za zaštitu od infekcije ovde služe za ukras?! Informer/Zaštitnik potrošača
sreda, 22. 07. 2020. u 09:00
Sve dezo-barijere su bile suve, a aparati za dezinfekciju neispravni i prazni, prenosi svoje iskustvo novinarka Jovana Matijašević

Tržni centar "Big fešn", uprkos svim donetim merama i preporukama za suzbijanje koronavirusa u našoj zemlji, i dalje se poigrava sa zdravljem svojih potrošača. Iako su na nekoliko mesta postavljeni dozeri za dezinfekciju ruku, na kojima je istaknuto "zona preventivne dezinfekcije ruku", oni nisu bili u upotrebi!

Mislila sam da nešto pogrešno stiskam, da je na senzor. Sve sam probala, ali nije išlo. Dozer ili je bio prazan ili nije radio
Jovana Matijašević

Bukvalno morate da tumarate hodnicima ovog objekta ne biste li posle kupovine u radnjama uspeli da dezinfikujete ruke. Da stvar bude još gora, i dezo-barijere koje se nalaze ispred ulaza i u kojima bi trebalo da dezinfikujete obuću bile su potpuno suve.

Ugrožavanje zdravlja

U ovakvu situaciju uverila se lično novinarka Zaštitnika potrošača Jovana Matijašević, koja nije uspela da dezinfikuje ruke u celom šoping-molu, izuzev na ulazu u garažu. Prema njenim rečima, ništa od ovog ne bi bilo strašno da nismo u epicentru epidemije virusa i da su higijena i dezinfekcija najbitnije.

Informer/Zaštitnik potrošača

Samo za slikanje

- Išla sam sa bratom da kupimo patike. Nismo bili dokoni pa šetali tržnim centrom usred korone, već smo morali da odemo po to što nam treba. Odmah mi je zapalo za oko što su dezo-barijere na ulazima potpuno suve, pogotovo na onim ulazima na koje se ulazi iz garaže. Ali ajde, dešava se, vruće je.

Pranje ruku i dezinfekcija su bitniji. Ušli smo u nekoliko radnji. Isprobavali smo obuću, obišli smo ceo sprat na kome su sportske radnje. Konačno smo izabrali patike i kupovina je bila gotova.

Mere zaštite

TRŽNI CENTRI: bez centralne klime, obavezne maske, distanca, dezo-barijere, sredstva za dezinfekciju ruku
 

KAFIĆI I RESTORANI: maske u zatvorenim delovima, distanca, dezo-barijere, sredstva za dezinfekciju ruku, ograničeno radno vreme
 

GRADSKI PREVOZ: obavezne maske
 

NOVČANE KAZNE pišu se onima koji nemaju masku u zatvorenim objektima i javnom prevozu

Krenuli smo na sprat gde je hrana da kupimo ručak i htela sam da dezinfikujem ruke na postavljenim dozerima - priča Jovana i nastavlja:

- Međutim, to nije bilo moguće. Mislila sam da nešto pogrešno stiskam, da je na senzor. Sve sam probala, ali nije išlo. Dozer ili je bio prazan ili nije radio. Naravno, nikoga nije ni bilo da pitam šta se dešava niti da ukažem na ovaj propust.

Bila sam besna i revoltirana, jer bar u ovim objektima higijena mora da bude na najvišem nivou. Vi rukama pipate stvari, obuću, nosite kese... Bruka i sramota i ozbiljno kršenje pravila. Uspela sam da dezinfikujem ruke na izlazu u garažu.

Domaći stručnjaci osudili su ovakvo poslovanje i nemar tržnog centra "Big fešn" i smatraju da vlasnici tih objekata moraju da sprovode kontrolu, jer su i oni odgovorni za svoje kupce i njihovo zdravlje. Napominju da sanitarna inspekcija ovde mora da reaguje i da se odgovorni kazne.

Kazne za odgovorne

U Pokretu za zaštitu potrošača Srbije napominju da je ovo ozbiljno ugrožavanje zdravlja potrošača u jeku pandemije kovida-19!

- Od početka pojave virusa svi prodavci se ozbiljno igraju zdravljem građana! Ukoliko imate postavljene barijere, ukoliko imate dozere, onda oni moraju biti u funkciji i napunjeni. Nedopustivo je da vi pored toliko upozorenja, a pre svega donetih mera, dozvolite sebi tako nešto.

Sreća pa su bar odgovorniji kada je nošenje maski u pitanju. Epidemija je učinila da je sada svima samo bitno da povrate potrošače, da im zamažu oči kako je sve u redu i kako su mere podignute na najviši nivo, da povećaju svoju zaradu - ističu u Pokretu i smatraju da sanitarni inspektori moraju više i rigoroznije da proveravaju ovakve stvari!

Da podsetimo, i tokom prošlog talasa korone u ovom šoping-molu mere opreza nisu bile na zavidnom nivou, o čemu je Zaštitnik potrošača već pisao.

Do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore na postavljna pitanja.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem