ZA VAŠU BEZBEDNOST NA INTERNETU: Objavljeni su vodiči za sigurnu e-trgovinu, evo o čemu se radi

ZA VAŠU BEZBEDNOST NA INTERNETU: Objavljeni su vodiči za sigurnu e-trgovinu, evo o čemu se radi Promo
utorak, 28. 07. 2020. u 09:00
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je danas da je u saradnji sa USAD-om objavilo vodiče za elektronsku trgovinu namenjenu građanima, na onlajn platformi "Pametno i bezbedno".

Vodiči koji su dostupni na adresi , između ostalog, upućuju građane na neophodne korake prilikom ovog vida kupovine, kao što su provera prodavaca, uslova kupovine, zaštita digitalnih uređaja, čuvanje podataka...

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je pandemija koronavirusa potvrdila potrebu za razvojem elektronske trgovine, kao i celokupne digitalne ekonomije na globalnom planu.„U okviru mera i aktivnosti koje sprovodimo za podsticanje sigurne elektronske kupovine i podizanje poverenja građana u ovaj vid trgovine, pripremljeni su vodiči koji pružaju sve neophodne informacije i savete koji otklanjaju sumnje i bezbednosne zamke onlajn trgovine“, istakla je Matić.

Napomenula je da vodiči pružaju i praktična uputstva o načinima onlajn plaćanja, ali i konkretna objašnjenja o pravima potrošača, odnosno obavezama trgovaca, koji su regulisani novim Zakonom o trgovini i izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini.

„Između ostalog, vodiči podsećaju i na mogućnost da se građani u roku od 14 dana predomisle i vrate robu uz povraćaj novca“, rekla je državna sekretarka.

Matić je najavila da su u pripremi i vodiči za trgovce i napomenula da je USAID-ovo istraživanje sprovedeno prošlog meseca pokazalo da su neke firme, njih 30 odsto, spremnije dočekale krizu, osnaživši već postojeće onlajn kanale poslovanja.


 

Direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj, Dragana Stanojević je rekla da je objavljivanje vodiča za potrošače u vreme pandemije koronavirusa značajan korak u jačanju elektronske trgovine u Srbiji.

„Elektronska trgovina je važna za biznise jer im pruža priliku da opstanu u vreme krize, a bitna je i za potrošače kako bi se snabdeli na bezbedniji način štiteći svoje i zdravlje svojih najbližih“, kaže Stanojević.

Poručila je da ostaju posvećeni daljem unapređenju elektronske trgovine i podsticanju mikro, malih i srednjih preduzeća da u što većoj meri iskoriste potencijal koji e- trgovina pruža.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Seka
15.09.2020. / 10:49

Ja sam ove godine par stvari poručila ali platila kad sam primila robu. U napred ništa. Treći put kad su mi dostavili vozač mi je jedva dao da Otvorim paket rekavši mi pa valjda znate od koga kupujete. Ipak je i to bilo ok pa sam mu dala pare i uzela svoju robu

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem