BANKE OČEKUJU MANJE INTERESOVANJE?! Ukoliko ne prihvatate moratorijum, ovo morate da uradite

BANKE OČEKUJU MANJE INTERESOVANJE?! Ukoliko ne prihvatate moratorijum, ovo morate da uradite Shuterstock
utorak, 28. 07. 2020. u 11:10
Novi moratorijum u otplati kredita ne pravi nikakve probleme finansijskoj stabilnosti banaka u Srbiji i one će moći da ga iznesu bez problema, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić

On je ocenio da je bankarski sektor likvidan, stabilan, kapitalizovan i dodao da očekuje da će posle svih mera podrške koje su u Srbiji sprovede biti manje klijenata koji će se opredeliti za moratorijum.

Narodna banka Srbije u ponedeljak je donela odluku o novom dvomesečnom moratorijumu u otplati kredita, a banke će do 31. jula na svojim internet adresama postaviti ponudu za moratorijum.

"Ukoliko klijenti žele zastoj u otplati jako je bitno da se ne jave banci, tako se automatski ulazi u zastoj u otplati, a ako se želi redovno plaćanje mesečnih obaveza potrebno je da se klijent javi banci", rekao je Vasić.

Javljanje je moguće telefonom, popunjavanjem upitnika, poštom, ili lično dolaskom u ekspozituru što je zbog epidemioloških prilika najmanje preporučljivo.


On je ocenio da je poslovanje banaka u prvih šest meseci ove godine različito u odnosu na isti period prošle godine jer je KOVID bitno svima poremetio planove.

"Ni na kraj pameti u decembru nije bilo nikome da će doći do epidemije ovih razmera, koja će dobrim delom usporiti i zaustaviti ekonomiju", rekao je on.

Dodao je da su polugodišnji rezultati banaka dobri zato što su je u poslednjih nekoliko godina bankarski sektor stabilan, visoko likvidan, a došao je do potencijala odnosno rasta kredita, i tako je stvorena baza i rezerva.

"Banke iz tog razloga mogu da istrpe i podnesu, odnosno pruže maksimalnu podršku stabilizaciji finansijskog sistema Srbije", rekao je on.

Od početka KOVID krize bankarski sektor je učestvovao aktivno u više mere NBS i državnoj meri "garantnoj šemi".


"Moratorijum od tri meseca je bankarski sektor podneo i izneo, sada je drugi moratorijum, u međuvremenu imali i garantnu šemu - gde država garantuje za kredite mikro, malim i srednjim preduzećima i do sada je plasirano oko milijardu evra, očekuje se da do kraja godine bude još milijardu evra", kaže on.

U međuvremenu bila je i mera relaksiranja mesečnih obaveza i rata, što je faktički reprogramiranje postojećih obaveza i produženje gotovinskih kredita za dodatnih 24 meseca.
 

Ako prihvatite po isteku moratorijuma imate tri opcije

Kako je rekao Vasić, kada prođu dva meseca, oni koji su izabrali zastoj u otplati imaju tri opcije.

Prva opcija je da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremnski period kredita produži za 60 dana.

Druga opcija je da građani plate samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit.

I treća opcija je da se plati sve odjednom.

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
PROČITAJTE JOŠ

NBS ODOBRILA NOVI MORATORIJUM: Ako prihvatite, još dva meseca bez rata kredita, evo kako

NOVI MORATORIJUM ZNAČI, ALI I KOŠTA: Šta da učinite ako želite da nastavite s otplatom kredita?

NE RADUJTE SE PREVIŠE ZBOG MORATORIJUMA! Evo šta će se desiti sa vašim preostalim ratama!

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem