ŠTA SME DA SADRŽI SRPSKA KOBASICA, A ŠTA VIRŠLA! Novi pravilnik uvodi red u mesnu industriju

ŠTA SME DA SADRŽI SRPSKA KOBASICA, A ŠTA VIRŠLA! Novi pravilnik uvodi red u mesnu industriju informer/shutterstock
petak, 14. 08. 2020. u 18:16
Proizvođači mesa i mesnih prerađevina više neće moći da u svoje proizvode ubacuju sve i svašta, jer je novim Pravilnikom o kvalitetu usitnjenog mesa, polu proizvoda i proizvoda od mesa striktno propisano sta sme da se dodaje mesu! Prema novim propisima na deklaraciji moraju da budu naznačeni svi upotrebljeni sastojci, kako bi potrošači tačno znali šta kupuju i jedu.

Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida objasnjava da je Pravilnik uveo dve nove kategorije: zaštićeni proizvod i zastićeni kvalitet.

- Do sada smo bili suočeni sa raznim komentarima da jedemo najgore meso, da jedemo viršle u koje se stavlja sve i svašta i tome slično. Da bi se to sprečilo i da bi smo se usaglasili sa evropskim propisima donet je novi Pravilnik. Viršla sada ima zaštićen kvalitet. Šta to u praksi znači? Ono što se naziva "viršla" sada može da se pravi samo od usitnjenog mesa i masnoće, a količine soli i ostalih dodatka koji se stavljaju moraju biti ograničene, tako da će biti više čistog mesa. Do sada je na deklaraciji pisalo meso plus dodaci, a šta su bili ti dodaci nije bilo poznato. Mogli smo samo da nagađamo šta je ubačeno. To su bili dodaci koji su bezbedni za upotrebu, ali proizvod nije bio kvalitetan  - kaže Vida i dodaje:

- Do sada nismo imali kategoriju viršle u Pravilniku, već hot dog i hrenovke. To su proizvođači koristili i stavljali drugu ili treću kategoriju mesa. Sada imamo viršlu kao kategoriju i proizvođači moraju da se drže specifikacija kakav to proizvod mora biti da bi se zvao viršla - ističe ona.
Vida napominje da proizvođači sada moraju da se drže rigoroznih pravila, a među njima su ona za "zaštićeni proizvod".

KAKO DA POBOLJŠATE SVOJE FINANSIJE? Ovo je 10 načina da vam ostane više para

- Zaštićeni proizvod bila bi naša srpska kobasica u koju sada pored mesa i masnoće sme da se doda samo so i ništa više. Ćevapi, pljeskavice i hamburger od sada mogu da se nazivaju samo proizvodi koji sadrže meso, masnoću i začina i ništa više. Precizno je definisano šta može, a šta ne može da se ubacuje u hranu - istice ona i dodaje:

- Proizvođači će sada morati da obeleže mehanički separisano meso, odnosno MSM. To je meso treće kategorije, pa ti proizvodi neće moći da imaju cenu kakvu su imali do sada. Ta oznaka će morati da stoji na svim proizvodima od MSM-a, pa čak i na paštetama. Ako u proiizvodu ima vise od 50 odsto MSM moraće da naznace čak i od koje je životinje - rekla je Vida.
 

Pratite Zaštitnik potrošača na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošača na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem