OPASNIJI OD ŠEĆERA! Iza kojih brojeva se kriju veštački zaslađivači i šta sve uzrokuju?

OPASNIJI OD ŠEĆERA! Iza kojih brojeva se kriju veštački zaslađivači i šta sve uzrokuju? Informer
utorak, 18. 08. 2020. u 16:53
Tri najčešće korišćena veštačka šećera su saharin, aspartam i sukraloza. Izazivaju zdravstvene probleme ako ih preterano konzumirate

Proizvod koji se reklamira pod parolom da ne sadrži šećer, ne znači istovremeno i da je zdrav. Naročito ako sadrži veštačke zaslađivače koji vas lišavaju kalorija, ali imaju druge neželjene efekte. U prehrambenoj industriji koristi se uglavnom tri vrste veštačkih zaslađivača, a kriju se pod nazivima saharin, aspartam i sukraloza (splenda).

ŠTA SME DA SADRŽI SRPSKA KOBASICA, A ŠTA VIRŠLA! Novi pravilnik uvodi red u mesnu industriju

Kada na deklaraciji proizvoda koji kupujete pročitate jedan od ovih pojmova, trebalo bi da znate koje neželjene efekte mogu da imaju po vaš organizam. Međutim, oni nisu uvek označeni punim imenom, već svaki od njih ima svoje E broj. Ono što im je zajedničko jeste da negativne efekte imaju ako se koriste duži vremenski period i u velikim količinama. Ima ih u svim vrstama prehrambenih proizvoda - od raznih vrsta sirćeta, instant supa, konditorskih proizvoda, zatim u žvakama, a posebno u gaziranim sokovima.   


SAHARIN - E954

Saharin je najduže korišćeni veštački zaslađivač. Prisutan je u namirnicama više od jednog veka i predstavlja "najproučavaniji zaslađivač". Otkriven je dok su istraživači radili na naftnim derivatima i katranu uglja. Sadrži nula kalorija, ne podiže nivo šećera u krvi i 200 do 700 puta je slađi od kristal šećera. Ima pomalo gorak ukus. Više od dve decenije pojedini naučnici su ga povezivali sa karcinomom. Često se koriste u kombinaciji sa ostalim veštačkim zasllađivačima. Iako se smatraju bezopasnima, u istraživanjima je nakon konzumacije saharina kod životinja uočena pojava raka bešike i štitne žlezde. saharin je 1977. bio zabranjen u Sjedinjenim američkim državama, ali je vraćen u upotrebu 1991. godine, uz uslov da na ambalaži proizvoda bude istaknuto odgovarajuće upozorenje potrošačima. Saharin i njegove soli dopušteni su samo u određenim namirnicama u propisanim količinama, koje se kreću od od 80 miligrama po litru, kada je reč o sokovima, pa do 1200 miligrama po kilogramu žvaka bez šećera.


ASPARTAM - E951

Američka Agencija za hranu i lekove odobrila je aspartam za upotrebu u raznim prehrambenim proizvodima početkom 80-tih godina prošlog veka. Ovo je  najčešće korišćen veštački zaslađivač u gaziranim napicima. Sadrži enzim problematičan za osetljive osobe, koje ne mogu da ga metabolišu kako treba. Krije se i iza naziva "nutrasweet", "equal" i "sugar twin" i slađi je od šećera 200 puta. Posebno je rizičan za one koji boluju od retke nasledne bolesti fenilketonurije jer može da dovede po povišenih nivoa fenilalanina, nusproizvoda aspartama. Povezuje se sa nemigrenskim glavoboljama, ako se koristi dug vremenski period. Neka naučna istraživanja pokazuju da aspartam može biti vrlo škodljiv za zdravlje, ako se ne koristi umereno. U simptome preterane konzumacije aspartama ubrajaju se omamljenost, glavobolja, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzani rad srca, dobijanje na telesnoj masi, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, slepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, zavisnost, slabost, gubitak sluha. Pojedini naučnici su ga povezivali i sa kancerom, ali mišljenja su ostala podeljena.

SUKRALOZA (SPLENDA) - E955

Sukraloza se dobija zamenom hidroksilnih grupa molekula šećera atomima hlora. Krvotok čoveka apsorbuje veoma malu količinu sukraloze iz sistema za varenje. Ono što je apsorbovano se izbacuje putem urina, a ono što nije putem izmeta. Iako je šećer polazna tačka za dobijanje sukraloze, finalni proizvod nema nikakve odlike šećera. Nema ga u prirodi. Ne sadrži kalorije ali, s obzirom na to da je 600 puta slađi od šećera, dovoljne su veoma male količine da bi se postigla željena slatkoća. Druga dva sastojka splende su dekstroza i maltodekstrin i predstavljaju ugljene hidrate koji sadrže kalorije. Jedna šolja splende sadrži 96 kalorija i 32 grama ugljenih hidrata, ali proizvođači namirnica to zanemaruju, pa na etiketi piše da je u pitanju beskalorični zaslađivač. Problem je što uništava bakterije u crevima, kako one loše, tako i dobre. Mnogo proizvoda namenjenih za mršavljenje i namirnice označene kao dijetetske sadrži ovaj veštački zaslađivač. Takođe se sumnja da sukraloza može uzrokovati migrene, ali i alergijske reakcije kod ljudi osetljivih na dekstrozu i maltodekstrin. Iako se smatra bezopasnom, često konzumiranje nije preporučljivo.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem