ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Komadići plastike u ljudskom organizmu! Evo kako su dospeli tamo i koliko su opasni!

ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! Komadići plastike u ljudskom organizmu! Evo kako su dospeli tamo i koliko su opasni! Shuterstock
četvrtak, 20. 08. 2020. u 14:34
Zahvaljujući novoj tehnologiji moguće je utvrditi da li su u ljudskom organizmu prisutne čestice mikroplastike.

Proces utvrđivanja čestica plastike u organizmu je vrlo težak, kao i utvrđivanje prisustva čestica u vazduhu piše The Guardian.

Međutim, istraživači su utvrdili da je moguće uočiti prisustvo ovakvih čestica u plućima, jetri ili bubrezima. To su postigli naučnici Američkog društva za hemiju tehnikom za koju su kažu da bi trebala da bude dostupna i drugim istraživačima.

- Bilo bi naivno misliti da je plastika svuda oko nas, ali ne i u nama. Sada nudimo istraživačku platformu koja će omogućiti nama i drugim da vidimo nevidljivo - vrlo sitne ostatke plastike nevidljive golim okom. Tako sitne čestice mogu biti rizik za zdravlje - upozorio je Rolf Halden sa Univerziteta Arizona.

OPASNIJI OD ŠEĆERA! Iza kojih brojeva se kriju veštački zaslađivači i šta sve uzrokuju?

Razvijena metoda omogućava da se identifikuje prisustvo različitih tipova plastike, a među njima je i ona koja se koristi za proizvodnju flaša. Istraživači su u 47 uzoraka pronašli i bisfenol A. hemikaliju koja se koristi za pravljenje plastike.

Za Varuna Kelkara, takođe istraživača pomenutog univerziteta, zabrinjavajuće je to što postoje takve čestice u organizmu, a da se tačno ne zna kakav je njihov uticaj na zdravlje čoveka.
Istraživanja na životinjama su pokazala da njihova izloženost plastici može dovesti do upala, neplodnosti i karcinoma.

Istraživači sada analiziraju tkiva u kojima su se skupljale čestice plastike. Prethodna istraživanja su pokazala da ljudi konzumiranjem namirnica i disanjem godišnje u organizam unesu 50.000 čestica plastike.Taj broj je najveći u Londonu.

Već je poznato da plastika šteti morskim stvorenjima, ali i da se čestice plastike prisutne u srcu i ljudskom mozgu dovode u vezu sa rizikom od karcinoma mozga.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem