MIODRAGA JE JEDAN PAPIRIĆ SPASAO DA NE OSTANE BEZ KUĆE I PENZIJE! Kada su mu izvršitelji zakucali na vrata, jedva je preživeo

MIODRAGA JE JEDAN PAPIRIĆ SPASAO DA NE OSTANE BEZ KUĆE I PENZIJE! Kada su mu izvršitelji zakucali na vrata, jedva je preživeo shutterstock/Informer
četvrtak, 27. 08. 2020. u 12:56
Ukoliko ste u nekoj banci u prošlosti imali neke obaveze ili kreditne rate koje ste sa zakašnjenjem izmirili, nemojte se iznenaditi ako vam na vrata zakucaju izvršitelji sa namerom da ponovo naplate već isplaćeni dug! Od ponovnog davanja novca i izvršnog postupka može da vas spase jedino ako ste sve ove godine sačuvali uplatnice ili slične pisane dokaze.

Upravo ovo desilo se Miodragu Petroviću iz Niša. Kada je 2012. godine podigao kredit, nije ni sumnjao da će mu ovaj potez nekoliko godina kasnije doneti velike brige i strah. Ovu banku kasnije je prodata, a Miodragov već isplaćen dug ponovo je došao na naplatu. 

- Davne 2012. godine podigao sam kredit. Isplaćivao sam rate jednu za drugom, ali sam 2013. godine preskočio da uplatim nekoliko rata. Kada mi je 17. marta 2015. godine stigla opomena od banke da će poslati izvršitelje ukoliko ne isplatim 169.000 dinara, odmah sam krenuo da skupljam novac kako bih isplatio kompletan dug. U banci sam 8. juna iste godine uplatio 170.000 dinara, a zatim i 10. avgusta još 2.560 dinara. Tada mi je službenica u banci rekla da sam ja sa ovim uplatama izmirio sve što dugujem i da prema banci više nemam nikakve obaveze - započinje svoju priču naš sagovornik.

Miodrag napominje da ga je iz cele zavrzlame izvukla samo luda sreća. Kako kaže, pravo je čudo što uplatnicu vrednu 169.000 dinara nije bacio u đubre čitavih pet godina. 

shutterstock/Informer

- Narednih pet godina sve je bilo u redu i ja sam potpuno zaboravio na sve ovo. Međutim, pre nekoliko dana na vrata porodičnog doma stiglo mi je rešenje od izvršitelja da dugujem 169.000 dinara i da zbog toga moraju da popišu moju imovinu i da mi plene čak dve trećine penzije. U prvi mah mi nije bilo jasno o čemu se radi, ali sam se brzo setio da je to tačan iznos koji sam dugovao banci. U sekundi me je oblio hladan znoj, uhvatila me je panika, samo mi se motalo po glavi da li sam sačuvao uplatnice ili bilo kakav dokaz da sam taj novac već isplatio. Mahnito sam krenuo da preturam po kući i, na sreću, u gomili papira našao sam i te priznanice zlata vredne!- ističe Miodrag i dodaje:

Hladan znoj

U sekundi me je oblio hladan znoj, uhvatila me je panika, samo mi se motalo po glavi da li sam sačuvao uplatnice ili bilo kakav dokaz da sam taj novac već isplatio
Miodrag Petrović

- Odmah sam obavestio izvršitelja da sam ja to već isplatio i da je u pitanju greška. Iskopirao sam uplatnice i odneo ih njemu na uvid. Rekao mi je da će kontaktirati sa bankom i videti o čemu se tu radi. Ali do danas odgovor nisam dobio, iako bi to trebalo da bude rutinska stvar za rešavanje s obzirom na to da imam dokaz o uplati. Pretpostavljam da banka za ovih pet godina nije javila izvršiteljima da je dug isplaćen i da je zbog toga nastao problem - kaže naš sagovornik.

Ipak, opravdanje za ovakvu grešku Miodrag ne priznaje.

- Šta se tu desilo, kako je nastala greška i ko je napravio propust, mene ne zanima, ali ovakve stvari nikako ne bi smele da se dešavaju nikome! Šta bi bilo da nisam sačuvao uplatnice čitavih pet godina, kao što to sigurno većina ljudi u Srbiji ne bi uradila?! Banka i izvršitelji bi me naterali da ponovo isplatim sav novac iako sam to već uradio. Niko ne bi mogao da mi pomogne i ne bi im ništa značilo to što bih nagrabusio njihovom krivicom. Bezobrazluk čist! - ogorčen je Miodrag Petrović.

AKO KORISTITE KOLGEJT PASTU, OVO MORATE DA ZNATE! Optužuju ih da lažu kupce, laž nije naivna

Nije jedini

Ovo je jedan od najvećih problema na koji nam se žale potrošači kada su banke u pitanju. Nažalost, veoma često se dešavaju ovakvi propusti
Dejan Gavrilović, "Efektiva"

Predsednik udruženja za zaštitu potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović smatra da će problem biti rešen jer Miodrag ima dokaz o uplati. Zato on savetuje sve ljude da, kada su ovako krupne stvari i veliki novac u pitanju, uvek sačuvaju uplatnice jer je u suprotnom jako teško dokazati da ste uplatu izvršili.
- Ovo je jedan od najvećih problema na koji nam se žale potrošači kada su banke u pitanju. Nažalost, veoma često se dešavaju ovakvi propusti. Jedini savet za potrošače u ovakvim situacijama jeste da traže od banke da im pismenim putem dostavi stanje duga kako bi taj papir sačuvali, a zatim i da sačuvaju uplatnicu kao dokaz da su dug isplatili. Na sreću, Miodrag ima barem jedan dokaz, pa će moći da dokaže da je tu sumu već isplatio. Ukoliko dokaz ne postoji, jako je teško, gotovo nemoguće da se dokaže da banka nije u pravu - kaže Gavrilović.

Na naše pitanje kako je ovo moglo da se dogodi, on odgovara:
- Ne mogu sa sigurnošću da kažem kako je moglo da dođe do ovakvog propusta. Da li je u pitanju to da banka nije javila izvršitelju da je slučaj rešen ili su mislili "ako prođe-prođe", to znaju samo oni - napominje Gavrilović.
 

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs
Bane
27.08.2020. / 13:58

U stvari, svakoj banci je osnovni princip poslovanja, čist lopovluk!

Miomir Stefanović
27.08.2020. / 19:11

I šta sad? Mehanizma nema, raj za čerupanje. Pamtim da je postojao Zakon o dužini trajanja čuvanja dokumentacije po kategorijama. Ima li tragova takvim propisima?

Pop
27.08.2020. / 20:20

Ово се граничи са мафијашким законима. У банци мора да постоји доказ да је дуг исплаћен осим ако она на шалтеру није тај новац прокњижила. Други ваљда постоји закон колико који документ има важност. Треће ако дође до овакве грешке последице овога масакра одузимања и пљачкања треба да дебело плати покретач јер у супротном овакве манипулације људима провоцирају велике психичке и здравствене проблеме које остављају трајне последице, па нека поведу рачуна пре него покрену тако нешто.

Maks
28.08.2020. / 00:21

Najveca otimacina koju su smislili da opljackaju i ovako vec jadan i bedan narod. Malo im je sto su sve oteli a izvrsitelji se nernomalno bogate , gde je drzava?

parla
31.08.2020. / 00:25

Ima li mesta za tuzbu protiv banke za pretrpljeni strah i dusevnu bol?

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem