OPREZ! FALSIFIKOVANA JEDNA OD NAJČUVENIJIH MARKI HRANE! Stavljaju čak i plastiku, a tek ostalo...

OPREZ! FALSIFIKOVANA JEDNA OD NAJČUVENIJIH MARKI HRANE! Stavljaju čak i plastiku, a tek ostalo... Shutterstock
utorak, 01. 09. 2020. u 12:00
"Vuhang" pirinač, koji je i do tri puta skuplji od običnog, falsifikatori proizvode od male količine originala, krompira i plastike opasne po zdravlje

Mada zvuči pomalo neverovatno, istina je: u Kini se masovno proizvodi plastični pirinač koji može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe.

O čemu se radi? Kineski pirinač sorte "vuhang" (nazvan po istoimenom gradu) vrlo je popularan i dobro poznat zbog svog jedinstvenog ukusa. Njegova cena je čak i trostruko veća od cene drugih vrsta pirinča, a potražnja je veoma velika.

Međutim, pojedine fabrike počele su da traže mogućnost za još većom zaradom i zbog toga su falsifikovale "vuhang" pirinač. Kako su pojedini stručnjaci izjavili kineskim medijima, smatra se da je veštački "vuhang" pirinač na tamošnjem tržištu već pune četiri godine.

Da li ga ima u Srbiji?

Za sada nema pouzdanijih informacija da li je plastični pirinač eventualno stigao i do neke evropske zemlje. Međutim, s obzirom na broj Kineza u Evropi, pa i kod nas, kao i činjenicu da je lažni "vuhang" definitivno izašao van granica Kine, jasno je da je u najboljem slučaju samo pitanje dana kada će se to desiti.

Najveći problem je što falsifikatori, kako bi napravili pirinač koji što više liči na originalni, za sastojke koriste, uz male količine originalnog pirinča, krompir i otrovne plastične polimere. 

Naizgled, veštački "vuhang" pirinač je identičan originalnom, istog je oblika i veličine. Razlika je samo u tome što nakon kuvanja plastični pirinač ostaje tvrd i, naravno, što može izuzetno pogubno da deluje na zdravlje.
Lažni pirinač proizvodi se na sledeći način: male količine pravog "vuhang" pirinča mešaju se s plastičnim. Proizvođači zatim smesu špricaju veštačkim mirisima, tako da se dobije kopija skoro po svemu identična originalu. Takođe, koriste i pakovanja koja izgledaju poput originalnih.

TRGOVCI BILI ZAPREPAŠĆENI KADA SU IM STIGLE TEGLICE! Da li bi ste dali deci ovo da jedu?

Kasko pokazuju podaci, godišnje se u Kini proizvede 800.000 tona pravog "vuhang" pirinča, dok se proda zastrašujućih 10 miliona tona. Ta nesrazmera znači da je više od devet miliona tona prodatog pirinča - lažno. 

Pixabay

Distributeri su za list "Koreja Tajms izjavili da je prodaja veštačkog pirinča za njih izuzetno profitabilna.
- Reč je o ekstremno velikim količinama za koje postoji i velika potražnja - rekao je kratko (i anonimno) jedan od njih.
Kineske fabrike upletene u ovaj skandal uspešno su skrivale postojanje plastičnog pirinča posljednje četiri godine, ako ne i duže. Istina je izašla na videlo tek kada se pirinač počeo prodavati izvan kineskih granica, u Indiji, Vijetnamu, Singapuru...

Korona virus i hrana: Možete li da se zarazite preko pakovanja namirnica?

Državno telo za proveru hrane na Filipinima trenutno je u procesu ispitivanja plasticnog pirinča i uvodi obavezan pregled robe uređajima za spektroskopiju. Potrošacima su uputili ozbiljno upozorenje.

A koje su tačno opasnosti od konzumiranja plastičnog pirinča. Ako pojedete tri činijice veštačkog "vuhanga", to je isto kao da ste pojeli jednu celu najlonsku kesicu. Kako kažu stručnjaci, ovaj pirinač može uzrokovati mnoge ozbiljne bolesti i teške probleme s probavom, pogotovo ako se konzumira svakodnevno. 
Kinezi, inače, dnevno pojedu najmanje 250 grama pirinča, tako da je kod njih pojava lažnog "vuhanga" veliki problem. 

Bisfenol i ftalati

Istraživanja lažnog "vuhanga" otkrila su ozbiljne opasnosti povezane sa sastojcima koji se nalaze u plastici - bisfenol A i hemikalijama pod nazivom ftalati. Bisfenol A negativno deluje na hormone, posebno estrogen, negativno utiče na gubitak reproduktivne funkcije. Ftalati se nalaze u različitim plastičnim proizvodima, a u EE zabranjeni su od 2005. godine. Oni takođe utiču na funkcije hormona, pre svega testosteron.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem