KOLIKO TRAJE SINTETIČKO, A KOLIKO MINERALNO? I motorna ulja imaju rok upotrebe, evo koliki je

KOLIKO TRAJE SINTETIČKO, A KOLIKO MINERALNO? I motorna ulja imaju rok upotrebe, evo koliki je Shutterstock
petak, 11. 09. 2020. u 16:31
Nije dobro koristiti već otvoreno pakovanje ulja nakon više od pola godine. Mnogi od nas u garažama čuvamo sve i svašta, nađe se tu stvari koje su nam neophodne, a ne koristimo ih godinama.

Neki, pak, skladište motorno ulje za automobil, koje su možda kupili povoljno. Koliko dugo ga možete držati pre nego što ga upotrebite?

U proseku je to negde od tri do pet godina - u zavisnosti od tipa (sintetičko, polusintetičko ili mineralno) i aditiva, piše Revijahak. Ako u ulju ima gvožđa ili bakra, brže će da oksidira.

Takođe, kad jednom načnete pakovanje ulja, poželjno ga je upotrebiti u roku od šest meseci (od otvaranja).

Ulje bi trebalo držati u prostoriji bez direktne sunčeve svetlosti, čija temperatura ne ide u ekstreme i cele godine je blizu sobne.

PROGNOZE! Benzin je u Srbiji poskupeo za 13 DINARA, cena nafte u svetu opet pada, a ovo će biti EPILOG

Ekstremne temperature će uticati na sposobnost ulja da efikasno podmazuje motor vozila. Preniske temperature mogle bi dovesti do stvaranja sedimenata u ulju.

Kao što je navedeno, nije pametno koristiti već otvorenu kantu sa uljem nakon pola godine i kasnije. U kontaktu s vlagom ili prašinom, u ulju mogu nastati sedimenti, odnosno čestice koje se ne mogu otopiti.

Pre korišćenja ulja bilo bi dobro proveriti njegovu teksturu i boju, koja bi trebalo da bude ista kao onda kad ste prvi put otvorili plastično pakovanje i sipali ulje u motor.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem