DOMAĆI 500, A KUPOVNI 200 DINARA? Radnik u fabrici zimnice otkrio kako se pravi industrijski ajvar! NEĆE VAM SE SVIDETI

DOMAĆI 500, A KUPOVNI 200 DINARA? Radnik u fabrici zimnice otkrio kako se pravi industrijski ajvar! NEĆE VAM SE SVIDETI Tanjug
ponedeljak, 14. 09. 2020. u 14:00
Cena ajvara u prodavnicama je 200-300 dinara po tegli, dok kod domaćih proizvođača za ovu zimnicu morate izdvojiti najmanje 500-600 dinara

Na pitanje kako je industrijski ajvar toliko jeftiniji od domaćeg odgovor nam je dao bivši radnik jedne fabrike koja se bavi proizvodnjom zimnice.

- Pitaju mnogi kako je cena ajvara u marketima samo 200-300 dinara? Prosto je! Radio sam kratko u jednoj maloj fabrici ajvara i shvatio kako se dobija na količini, pa samim tim i na ceni - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, kada je reč o domaćem ajvaru, potrebno je oko tri kilograma paprike da bi se dobila jedna tegla ajvara. U industrijskoj proizvodnji manje od pola kilograma.

CELA SRBIJA MIRIŠE NA AJVAR: Za teglu se potroši oko 400 dinara. Evo koliko zimnica košta i šta se isplati

- Taj ajvar se priprema na sledeći način: paprika se samo malo peče, po pola minuta sa jedne i minut sa druge strane, čak i manje. Nakon pečenja ide na čišćenje, ali ne i na ljuštenje. Melje se, sipa u velike električne kazane ili vakuum uparivač, u koji stane oko 800 kilograma paprike. Ta paprika se samo malo ukuva, čisto da omekša - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Nakon toga dodaje se skrob da bi se taj sok od paprike koja se nije dobro ukuvala stegao, bio gust. Pored skroba dodaju se minimum tri vrste konzervansa. To ne bih znao da kažem koji su, znam da je jedan protiv buđi. Ukoliko se skrob ne umeša dobro, ostaju grudvice. Ovaj ajvar je kremast, izgled je potpuno drugačiji od domaćeg. Izgleda više kašasto u poređenju sa domaćim ajvarom, koji je bez skroba i dobro ukuvan. Eto, u tome je razlika. O pečenju paprike da ne pričam puno, peče se direktno na plinu. Plamen bije direktno na papriku, a ima li nečeg goreg od toga?

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem