POSKUPELO GORIVO U KOMŠILUKU, I JOŠ ĆE... Šta mogu da očekuju vozači u Srbiji?

POSKUPELO GORIVO U KOMŠILUKU, I JOŠ ĆE... Šta mogu da očekuju vozači u Srbiji? shutterstock/Informer
četvrtak, 24. 09. 2020. u 14:29
Nakon dve nedelje pada, od juče su na benzinskim pumpama u Hrvatskoj ponovo poskupele sve vrste goriva. Jedan od razloga svakako je i rast cene nafte na svetskim tržištima tokom prošle sedmice, a analitičari očekuju da bi takav trend trebalo da se nastavi i u narednom periodu.

Na pumpama u Srbiji za sada nema značajnijih promena u cenama goriva, a ne bi ih trebalo biti ni do kraja godine.

Gorivo u Srbiji poskupelo je od početka jula za 12 do 15 dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 136-137 dinara, a dizel za oko 144 dinara. Krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

U Srbiji istovremeno raste tražnja za gorivom i smanjuju se zalihe. Tako su očekivanja da će sa rastom privredne aktivnosti i oporavkom ekonomije rasti i cena nafte, mada poznavaoci prilika u ovoj oblasti ne očekuju značajnije promene do kraja godine. Kažu i da objašnjenje postoji i da se ono krije u odgovoru na pitanje koliko na litar goriva utiče berzanska cena, a koliko državni nameti.

(FOTO) PLATILA JE STOLICU 10.000 DINARA, A DOBILA... Zbog nameštaja iz "Forma ideale" Duški preseo život

- Cene se razlikuju od zemlje do zemlje i zavise od uslova poslovanja i razvijenosti tržišne konkurencije. Kada se porede cene goriva u pojedinim zemljama, treba imati u vidu da u ovoj vrsti proizvoda veliki deo cene čine državne dažbine. U našem slučaju je to više od 60 odsto, tako da bez obzira na uticaj globalnog tržišta na cene goriva u pojedinim zemljama redosled zemalja se ne menja, tačnije menja se kada država poveća ili smanji dažbine - rekao je Tomislav Mićovćc, generalni sekretar UNKS.

Barel sirove nafte WTI danas se prodavao za nešto manje od 40 dolara (39,81), dok se cena brenta kretala oko 42 dolara (41,85). Podsetimo, u martu i aprilu su cene nafte u jednom trenutku otišle i u negativnu teritoriju - cena je bila manja od nula dolara, što znaci da su proizvodaci placali kupcima jer nisu imali gde da skladište naftu.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem