PROVIZIJE PRAZNE RAČUNE! Koliko će vas koštati da nekome prebacite novac? CIFRE IDU I DO...

PROVIZIJE PRAZNE RAČUNE! Koliko će vas koštati da nekome prebacite novac? CIFRE IDU I DO... Informer
četvrtak, 01. 10. 2020. u 20:47 >> 20:49
Većina banaka ne naplaćuje proviziju ukoliko novac ide na drugi račun, ali samo u istoj banci.

Kada se, međutim, pare prebacuju na račune klijenata koji nisu u istoj finansijskoj ustanovi, sve banke uzimaju provizije od 0,6 do dva odsto. Za tu uslugu banke traže minimum od 45 do čak 250 dinara, dok su maksimalne naknade, bez obzira na iznos koji se prebacuje, od 5.000 do čak 15.000 dinara!

Za poslednju deceniju, ovaj namet je poskupeo od pet do deset puta! Tako recimo plaćanje nekoliko računa za komunalije, struju, grejanje, koštaće najmanje nekoliko stotina dinara preko.

KO ĆE PROĆI NAJGORE? Ako imate keš kredit spemite 500 dinara više, a za stambeni...

Zato sve veći broj korisnika prelazi na plaćanje preko mobilnih aplikacija, gde tarifa nema ili su manje. Neki se dovijaju, pa kada žele da uplate novac na račun klijenta u drugoj ustanovi, umesto da novac uplate preko računa oni podignu keš, pa ga predaju u filijali primaoca. Na taj način se možda našetaju, ali i uštede, jer uplaćivanje na račune "tuđih" banaka, može vrlo neprijatno da iznenadi.
Prebacivanje oko 100.000 dinara između dve banke u proseku košta oko 1.000 dinara.

KO SE NE JAVI BANCI, AUTOMATSKI PRISTAJE NA OVO! Obavezno odgovorite na ponudu, da ne bude kasno

Narodna banka Srbije od prošle godine objavljuje uporedive podatke o provizijama koje se naplaćuju korisnicima, pa građani mogu da imaju jasan pregled, uporede naknade za usluge između različitih banaka. U zavisnosti od toga gde klijent ima račun, zavisi i visina provizije koju će platiti za uplatu gotovog novca na neki drugi račun, koji takođe pripada fizičkom licu.
U tabeli NBS date su provizije banaka u procentima. Ukoliko je provizija za neku uplatu manja od minimalne naknade, biće naplaćen taj minimalni iznos. Tako bi za račun za telefon od 1.000 dinara, bez obzira na to što je jedan odsto provizije deset dinara, bila naplaćena minimalna naknada od 45 do 250 dinara. Bez obzira na sumu novca, postoji maksimalan iznos naknade preko kojeg se ne računa veća provizija.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem