UPOZORENJE TAJNIH SLUŽBI! Izbegavajte javne vaj-faj mreže, KORISTITE MOBILNI INTERNET! NIJE NAIVNO...

UPOZORENJE TAJNIH SLUŽBI! Izbegavajte javne vaj-faj mreže, KORISTITE MOBILNI INTERNET! NIJE NAIVNO... Pixabay
petak, 09. 10. 2020. u 16:08 >> 16:08
Stručnjaci su i ranije upozoravali na opasnosti surfovanja internetom u hotelima, na aerodromima, restoranima i drugim javnim mestima jer bi, zbog nesigurnih bežičnih mreža, osetljivi podaci korisnika mogli biti ugroženi i pasti u ruke hakeraOve sedmice objavljeno je novo ozbiljno upozorenje, a razlog je činjenica što je sve više hotela koji su, pokušavajući da spasu situaciju u kojoj nemaju dovoljno gostiju, svoje sobe počeli da nude osobama koje rade s udaljenog mesta.

Dakle, za one koji trenutno ne mogu da rade  iz kancelarija zbog pandemije koronavirusa, a u svoja četiri zida nemaju uslove za rad (spor internet, ukućani, deca itd.), privremeno radno mesto mogu da pronađu u hotelskim sobama.

Osim prostora u kojem se može nesmetano raditi, hoteli zaposlene mame i drugim pogodnostima poput brzog vaj-faj interneta. Ali, na to računaju i hakeri kojima su hotelske mreže česta meta zbog velikog broja gostiju koji tokom godine odsedaju u njima.

Penzioneri ponovo žrtve trgovačkih prevara! Ne kupujte sve što vam nude, EVO KAKO DA PREPOZNATE PREVARANTE

Takođe, pogotovo je popularan tzv. „napad zlog blizanca” u kojem hakeri naprave mrežu koja ima slično ime kao i hotelska mreža i za koju nije potrebna šifra pa ih je lako pomešati. Ako se korisnici spoje na takvu mrežu hakerima će na tanjiru pružiti sve svoje podatke, lične informacije, dopisivanja, fotografije itd.

AKO NASEDNETE, OSTAĆETE BEZ 4.500 DINARA! Stiglo preteće pismo i uplatnica! REČ JE O PREVARI

Zato je puno sigurnije  tokom rada iz hotela koristiti lični mobilni internet (bilo putem mobilnog telefona, ili posebnih mobilnih rutera) i pri tome koristiti VPN, savetuju iz Ef-Bi-Aj-a. Za one koji su koristili ili nameravaju da koriste hotelski vaj-faj ili neki drugi besplatni pristup mreži s javnog mjesta, iz Ef-Bi-Aj-a savetuju da obrate pažnju na određene znakove upozorenja koji upućuju na hakerski napad. Npr. ako se baterija na telefonu brže prazni, telefon je usporen, ako se aplikacije same lansiraju ili internet stranice same otvaraju, ako odjednom počnete da dobijate veliki broj neželjenih mejlova, poruka, poziva itd.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem