PITALI SMO BANKE DA LI ĆE BITI KREDITA NA REČ! Evo šta kažu o tome, ali i manjem učešću za kupovinu stana

PITALI SMO BANKE DA LI ĆE BITI KREDITA NA REČ! Evo šta kažu o tome, ali i manjem učešću za kupovinu stana Zastitnik potrosaca
utorak, 10. 11. 2020. u 20:00
Preporuku NBS do sada je prihvatila samo jedna domća banka, da se građanima olakša kupovina prve nekretnine, kao i da lakše dođu do mikropozajmica od 90.000 dinara

Prošlo je pet meseci otkako je Narodna banka Srbije zbog krize izazvane koronavirusom dala preporuku bankama da se učešće za stambene kredite, smanji sa 20 na 10 odsto, ali i omogući mikrokredite za građane koji nisu njihovi klijenti u visini do 90.000 dinara. Tom pozivu se odazvala jedino Poštanska štedionica.

Očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od drugih usluga, ali dugoročno u Centralnoj banci smatraju da to za njih neće biti dobro jer moraju da se bore za svoje klijente. Smanjenjem učešća građani bi rešavali stambeno pitanje na prihvatljiviji način, a uticalo bi se i na dalji rast u oblasti stanogradnje, što bi trebalo da doprinese bržem neutralisanju negativnih efekata pandemije.

KADA ĆE VAS BANKA ODBITI ZA KREDIT? Kolike su šanse za pozajmicu ako platu dobijate "na ruke"

- Samo jedna banka, i to domaća, pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite sa manjim depozitom. Učešće je sa 10 na 20 odsto povećano u maju 2011. godine, kada je NBS donela odluku o podizanju limita, a u sklopu mera za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema. Promena sve do ove godine nije bilo, i to do aprila, kada su, doduše nezvanično i u skladu sa politikom, banke počele da zaoštravaju uslove. Pojedine banke tako su klijentima koje su uzimale za rizičnije počele da naplaćuju učešće i do 30 odsto - kažu u NBS.

Nisu spremne na rizik

Banke nisu spremne da na sebe preuzmu rizik budući da je izlazak iz krize neizvestan
Ljubodrag Savić, ekonomista

Stručnjaci kažu da odluka Centralne banke dobra je poruka tržištu i odlična olakšica potrošačima, ali da ipak svaka banka spram svoje poslovne politike pravi procenu rizika i da u vreme krize pravi kalkulacije.

Zaštitnik potrošača od banaka koje su odgovorile na naš upit, dobio je isti odgovor koji glasi da bar zasad nema ništa od kreditnih olakšica i da se preporuka NBS analizira.
U Erste banci kažu da zasad ne planiraju da menjaju uslove kreditiranja za kupovinu nekretnina.
- Dosad nismo ni na koji način menjali uslove koji se tiču udela iznosa stambenog kredita u ukupnoj vrednosti nekretnine za čiju kupovinu se podiže kredit. U ovom trenutku nam je plan da tako ostane i nadalje.

Samo jedna banka u Srbiji nudi kredit od 10 % učešća za stan: Guverner ima jednu poruku za ostale

Što se tiče "kredita na reč, u Erste banci kažu da u ovom trenutku mikrokrediti nisu deo njihove ponude.

- Građani koji nemaju račun, odnosno ne primaju zaradu ili penziju u našoj banci, a kojima je potreban dodatan novac, mogu na jednostavan način da podnesu onlajn zahtev za gotovinski kredit ili se raspitaju o drugim mogućnostima u Erste banci koje najviše odgovaraju njihovim potrebama.

NBS: Banke se raspituju

U NBS ipak očekuju da će banke iskoristiti mogućnosti da građanima ponude kredite do 90.000 dinara samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću.
- Određeni broj banaka se obratio NBS povodom pojedinih aspekata primene ove mere jer efikasna procedura uz razumnu rizičnost, pogoduje i samim bankama, tako da očekujemo da će banke iskoristiti date mogućnosti - navodi se u NBS.

U Vojvođanskoj banci kažu da se zbog specifičnosti i kompleksnosti teme vrše analize i razmatra primena ove odluke koja je data u vidu preporuke, ali nije obavezujuća za banke.
- Kao i uvek do sada, obezbeđivanje najboljih uslova za naše klijente od primarnog je značaja uz poštovanje svih regulatornih zahteva.
U Alta banci, koja odobrava stambene krediti sa minimumom učešća od čak 25 odsto, kažu da se još pregovara o primeni preporuke NBS.
- Konkretno, u našem slučaju klijenti su se u proteklom periodu i kontekstu zdravstvene situacije više opredeljivali za uslugu štednje nauštrb dodatnog zaduženja. Upravo ovo je jedan od glavnih razloga zašto još uvek ne primenjujemo preporuku NBS, kao ni odobravanje "kredita na reč" - kažu u Alta banci.

Savić: Budite oprezni kada se zadužujete

Ekonomista Ljubodrag Savić objašnjava za Zaštitnik potrošača da je NBS, kada je donosila ovu preporuku, gledala iz ugla potrošača i da bi primenjivanjem smanjenja učešća za kupovinu stana građanima svakako bilo lakše, jer ispuniti zahtev od 20 odsto nije mali.

- Međutim, za banku nije problem učešće nego način, odnosno kako će klijent izmirivati svoje obaveze. Ipak, banke nisu spremne da na sebe preuzmu rizik budući da je izlazak iz krize neizvestan. Takođe i građani moraju da budu svesni u kakvoj smo situaciji i da nije lako biti pod kreditom u ovakvim vremenima. Očigledno je da banke štite svoj interes, a to bi trebalo da čine i potrošači i da budu veoma oprezni kod dizanja kredita - objašnjava Savić.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem