Pozovete taksi, a stigne vam ogroman telefonski račun! jedan operater dere, evo koji je!

Pozovete taksi, a stigne vam ogroman telefonski račun! jedan operater dere, evo koji je! Shutterstock
utorak, 17. 11. 2020. u 12:53
Ukoliko naručujete taksi prevoz, a korisnik ste "Telenora", budite spremni da vam račun bude uvećan za svaki poziv i po nekoliko stotina dinara

Mobilni operater "Telenor" bez najave i upozorenja klijentima papreno naplaćuje pozivanje pojedinih taksi službi u Beogradu. Tako poziv "kratkih" telefonskih brojeva košta i nekoliko desetina dinara po minutu, bez obzira na to što su pozivi u okviru domaćeg saobraćaja, a korisnici imaju skupe pakete ugovorene na neograničen broj minuta prema svim mrežama.

Našoj redakciji javili su se građani koji tvrde da im je račun na kraju meseca bio veliko iznenađenje, jer je bio veći i za oko 1.000 dinara, a tek uvidom u listing bio im je jasan i razlog.

DOBRO ZVUČI, JOŠ SAMO DA JE ISTINA! Ako vam u Telenoru kažu da ćete zbog krađe dobiti nov telefon, ne verujte! OVO SU USLOVI KOJE NIKO NE ISPUNJAVA

- Ovog meseca nekoliko puta sam zvala "Pink taksi" i "Naksis taksi", koji imaju brojeve brojeve poput 19804 ili 19803 i u zavisnosti od čekanja da mi kažu kada stiže vozilo, dešavalo se da desetak minuta bude naplaćeno oko 500 dinara. Osećala sam se nasamareno, jer sam tražila uslugu prevoza, a naplaćena mi je i usluga telefoniranja, i to preskupo. Ne mogu da verujem da nam na taj bezobrazan način uzimaju novac i pitam se da li pri svakom pozivu treba da strepim koliki će mi račun stići na kraju meseca iako sam odabrala paket u "Telenoru" koji bi trebalo da mi omogući besplatne pozive ka domaćim mrežama, u šta smatram da spada i poziv taksija - kaže Marija J. iz Beograda.

Nepoštena poslovna praksa


Iz Nacionalne organizacije potrošača kažu da svi koji su imali ovakve situacije treba da im se jave:

- Operater je dužan kada naplaćuje neku posebnu tarifu, pre naplate obavezno klijenta i obavesti o tome i da tačno definiše koji se brojevi telefona dodatno naplaćuju.

Iako u pojedinim taksi udruženjima tvrde da nemaju nikakvu zaradu od ovih poziva i neka od njih su na svojim sajtovima i postavila upozorenja da se ovi pozivi posebno tarifiraju, u Strukovnom udruženje taksi preduzetnika SITAB tvrde da upravo i pojedini vlasnici taksija uzimaju novac za pozive.

- To što neka taksi udruženja u dogovoru sa mobilnim operaterima rade je neprofesionalno i govori nam o jednoj nepoštenoj poslovnoj praksi i krađi korisnika. Oni bukvalno profitiraju od poziva iako je njihova delatnost prevoz. Budite sigurni da pojedini vlasnici taksija uzimaju procenat za pozive baš od mobilnih operatera. Građani bi morali da povedu računa koga zovu za prevoz, jer ima i onih koji ne uzimaju novac za pozive. Treba dobro da se informišu kako bi znali kome da pruže svoje poverenje i da ne budu oštećeni i obrlaćeni - objašnjava Vladimir Bulatović, predsednik ovog udruženja.

Informrr/Shutterstock

Tragom ove priče tražili smo od "Telenora" odgovore zašto se pozivi za naručivanje taksi prevoza naplaćuju dodatno, a oni su nam potvrdili da se radi o pozivanju kratkog koda, koje se trenutno naplaćuje posebnom naplatom.

- Cene za ove pozive transparentno su izražene na "Telenorovom" veb-sajtu, a u ugovorima za Total pakete jasno se navodi da minuti i SMS poruke u okviru paketa važe ka svim fiksnim i mobilnim nacionalnim mrežama i ne uključuju pozive ka brojevima sa posebnom naplatom. Drugi način da pozovete taksi je pozivanje 0800 brojeva, koje su uvele neke taksi službe, poput Beogradskog taksija, i za pozivanje tih brojeva nema naplate. Treći način je pozivanje redovnog broja koji je uvela većina taksi udruženja (063, 069) i oni se tarifiraju kao redovan domaći saobraćaj - kažu u Telenoru.CENOVNIK KRATKIH KODOVA
Kratak kod Cena (PDV uključen)
195, 118ab 29 din/poziv
11811 40 din/poziv
19812 7,02 din za uspostavu poziva i 57 din/min
19813, 19818, 197ab 25 din/min
1987, 199aa, 19777 7,02 din/min
198ab 7,02 din/min + uspostava poziva 36 din
* Pozivanje ostalih kratkih kodova se tarifira po ceni od 25 din/minImate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem