Ceo život čuvamo jaja u frižideru i debelo grešimo! Usvojen novi pravilnik, evo šta kaže!

Ceo život čuvamo jaja u frižideru i debelo grešimo! Usvojen novi pravilnik, evo šta kaže! Tanjug
utorak, 17. 11. 2020. u 13:41
Jaja će se u prodavnicama širom Srbije uskoro nalaziti na policama van frižidera, zajedno sa brašnom i šećerom. Ova odluka propisana je novim Pravilnikom o kvalitetu jaja, ali je i preporuka država članica Evropske unije.

Jedna od kompanija koja će među prvima početi da stavlja jaja i na rafove je "Lidl". Ona će u prodavnicama ovog lanca uskoro biti na sobnoj temperaturi. Ova odluka nalazi se u Pravilniku o kvalitetu jaja, koji važi od 1. januara ove godine.

Kako jaja nastaju na sobnoj temperaturi, njihovo čuvanje na ovakvim temperaturama je sasvim prirodan proces, dok hlađenje u frižideru nema nikakvih prednosti, navode stručnjaci.
Ono što savetuju jeste da, ukoliko ipak rešite da jaja sa rafa nakon kupovine stavite u frižider, nakon toga više ne treba da prekidate takozvani hladni lanac, odnosno treba da nastavite da ih čuvate u frižideru do korišćenja.

Dejan Golubović, koji se bavi proizvodnjom jaja, kaže da je upoznat sa novim pravilima i da oni već dugo ne drže jaja u hladnjačama.

Sobna temperatura

Jaja nastaju na sobnoj temperaturi i logično je da se taj proces nastavlja i kada ih šaljemo dalje u maloprodaju

Dejan Golubović, proizvođač

- Jaja nastaju na sobnoj temperaturi i logično je da se taj proces nastavlja i kada ih šaljemo dalje u maloprodaju. Čuvamo ih na temperaturi do 20 stepeni. To je prirodan proces i bolji je za jaja. To će značiti kupcima jer će kupovati ovu namirnicu boljeg kvaliteta. Dakle, ako neko kupi jaja koja su sve vreme bila na sobnoj temperaturi, onda nema nikakve potrebe da ih stavlja u frižider. Ipak, kada dolaze iz hladnjače ili ako su ih kupci u maloprodaji već uzeli iz frižidera, onda ona moraju da se drže na hladnom sve dok se ne potroše - navodi Golubović.

I Zoran Ivanović, načelnik Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede napominje da se jaja A klase ne izlažu postupku hlađenja na temperaturi nižoj od pet stepeni.

- Pravilnik o kvalitetu jaja propisuje da ovaj proizvod može da se drži na nižoj temperaturi od pet stepeni samo tokom transporta koji je kraći od 24 sata ili u maloprodajnim objektima, ali ne duže od 72 sata - objašnjava Ivanović.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem