EKSKLUZIVNO! ŠOKANTNI REZULTATI ANALIZE PLASTIČNIH KESA! Evo kako smo prevareni

EKSKLUZIVNO! ŠOKANTNI REZULTATI ANALIZE PLASTIČNIH KESA! Evo kako smo prevareni Zastitnik potrosaca / Shuttterstock
petak, 11. 12. 2020. u 15:44
* Skoro ni jedna jedina kesa ne ispunjava kriterijume koje je propisao Grad Beograd, što je trgovcima i dalo za pravo da nam ih naplaćuju * Proizvođači kesa pali su na ispitu i kada je reč o debljini, ali i razgradivosti kesa, pokazalo je testiranje u laboratoriji Tehnološkog fakulteta

Do sada smo sumnjali, a sada imamo i dokaz da su "ekološke kese" koje kupujemo u prodavnicama čista prevara!

To je dokazala analiza koja je sprovedena u akreditovanoj laboratoriji Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu na zahtev udruženja "Zaštita potrošača", a uz podršku USAID-a.
Uzorkovane su kese iz najvećih prodajnih lanaca, apoteka i drogerija koje plaćamo od 5 do 30 dinara, a sve u cilju očuvanja životne sredine. S druge strane, skoro ni jedna jedina kesa ne ispunjava kriterijume koje je propisao Grad Beograd, što je trgovcima i dalo za pravo da nam te iste kese naplaćuju.

Te kese bi trebalo da budu izdržljivije kako bismo ih više puta koristili, te je zato propisano da ne smeju da budu tanje od 50 mikrona. Uz to, morale bi da sadrže dovoljnu količinu aditiva koji ih čine razgradivim.

Zastitnik potrosaca / Shuttterstock

Ispostavilo se da je istina sasvim drugačija i da većina kesa nije ni približno propisane debljine, a samo jedan od uzoraka razgradio se u predviđenom roku. Kese iz većine prodajnih objekata toliko su bile tanke da uopšte nisu ni mogle da se podvrgnu procesu analize, dok su samo dve od 13 analiziranih kesa na svim mestima imale potrebnu debljinu nešto veću od 50 mikrona.

Grad Beograd: U narednom periodu ćemo raditi kontrole

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Grada Beograda Ivana Vilotijević istakla je da će ubuduće mnogo češće i rigoroznije kontrolisati kvalitet kesa.
- Plan Grada Beograda je da po usvajanju Pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese u narednom periodu redovno radi testiranje kvaliteta kesa i njihovu usaglašenost sa važećim zakonskim propisima - rekla je ona.

To znači samo jedno - takvu kesu teško da ćemo moći da iskoristimo više puta, ako uopšte izdrži i jednokratnu upotrebu od prodavnice do kuće. Njen sastav je toliko loš da postoji velika mogućnost da će pući ukoliko je malo više opteretimo. Dakle, jedino što su trgovci uradili do sada jeste to što su ponovo našli način da nas "opelješe"! Besplatne kese počeli su da naplaćuju po nimalo simboličnoj ceni, a potrošači zauzvrat nisu dobili apsolutno ništa.

Koliko je situacija loša najbolje govori to što svaka treća kesa nije dovoljno ili uopšte nije razgradiva! Samo jedna testirana kesa ispunjavala je sve kriterijume, i to jedva
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

Nenad Bumbić, predsednik udruženja "Zaštita potrošača", kaže da od svih kriterijuma, jedino se dosledno poštuje deo Odluke Grada Beograda da treba povećati cenu kesa.

Zastitnik potrosaca / Shuttterstock

- Oko 60 odsto plastičnih kesa koje kupujemo u supermarketima tanje je nego što to sme da bude! Prvobitno smo uzorkovali 75 kesa.  Iznenadilo nas je to što nam je bilo izuzetno teško da nađemo kese koje na svim mestima deblje od 50 mikorna. Na kraju smo izdvojili 13 kesa iako na sedam od tih kesa ni na jednom delu nije izmerena debljina veća od 50 mikrona.  Pet uzoraka je imalo srednju vrednost debljine iznad 50 mikrona, ali je bilo pojedinih tačaka gde je debljina bila manja. Da smo primenli provbitni kriterijum da testiramo samo kese koje su deblje od 50 mikrona, uopšte ne bi imalo smisla da testiramo razgradivost.  Izabrali smo 13 kesa koje su imale debljinu najbližu propisanoj donjoj granici ili sui z velikih trgovinskih lanaca - kaže on i dodaje:

- Koliko je situacija loša najbolje govori to što svaka treća kesa nije dovoljno ili uopšte nije razgradiva! Samo jedna testirana kesa ispunjavala je sve kriterijume, i to jedva.

Da stvar bude gora, upozorava on, pronađene su i kese koje su čak 75 odsto tanje nego što bi smele da budu.

- Zakidanjem na debljini direktno se urušava cela koncepcija mera Grada Beograda za smanjivanje količine kesa koje bacamo. Grad je odredio minimalnu debljinu kesa sa namerom da tako osigura da potrošači mogu više puta da koriste istu kesu, što bi trebalo da dovede do toga da ih manje bacamo. Logično bi bilo da su skuplje i veće kese deblje, jer u njih može da stane više robe, međutim ta logika nije baš prisutna na našem tržištu. Merenja su pokazala da su i velike i male kese po pravilu jednake debljine, a ima i lanaca u kojima su velike kese, u koje staje više namirnica, tanje od malih - ističe Bumbić i dodaje:

- Zato preporučujem potrošačima da koriste velike kese samo za robu koja je laka, a zauzima veliku zapreminu, poput čipsa. Male kese treba koristiti za nošenje težih artikala, kao na primer flaše sa vodom ili sokom. U suprotnom, kupci rizikuju da veća kesa pukne, a da sadržaj kese moraju da sakupljaju sa ulice - savetuje naš sagovornik.

Zastitnik potrosaca / Shuttterstock

Prvi čovek udruženja "Zaštita potrošača" objasnio je da prema trenutnim propisima trgovci treba sami jednom godišnje da testiraju kvalitet kesa koje prodaju, a onda da sertifikat laboratorije podnesu državi na uvid.

- Oni testiraju kesu koju sami izaberu. Ako test pokaže da je ona dobra, narednih godinu dana mogu slobodno da prodaju kese. Jasno je da proizvođač na testiranje neće doneti kesu za koju nije siguran da je kako treba i da nju može posebno da proizvede tako da bude bolja od ostalih kesa. Provera razgradivosti kesa funkcioniše kao kada bi se kontrola brzine kretanja vozila na putevima sprovodila samo jednom godišnje, recimo na tehničkom pregledu, i da nakon toga policija ne meri brzinu, već da samo traži uverenje o brzini zabeleženoj na tehničkom pregledu - kaže Bumbić.

Ali to nije sve! Bumbić kaže da je najgore od svega to što većina proizvođača uopšte ne donosi kese na testiranje.

- Naredno testiranje obavićemo za tri do šest meseci. Smatram da je dobro to što je naša država počela da preduzima mere da bi se smanjila količina plastičnog otpada. Ali takođe mislim da državni organi i Grad Beograd treba sami da počnu da testiraju kvalitet kesa i ostale robe - jasan je Bumbić.

Analiza debljine kesa:

* 75 uzoraka doneto na merenje debljine
* 13 uzoraka je izabrano sa debljinom približnom propisanoj granici
* 8 uzoraka je imalo debljinu ispod 50 mikrona
* 5 uzoraka je imalo srednju vrednost debljine preko 50 mikrona, ali je bilo pojedinih tačaka gde je debljina bila manja
* 7 kesa nigde nije izmerena debljina preko 50 mikrona
* 2 kese su na svim mestima imale potrebnu debljinu od preko 50 mikrona

Analiza razgradivosti kesa:

* 9 kesa je podvrgnuto analizi (U uređaju za ubrzano starenje)
* 5 kese su se razgradile u propisanom vremenu
* 1 kesa se razgradile za malo više od standardom predviđenih 300 sati. Na ponovljenom ispitivanju, kese uzete u tom lancu, razgradnja se desila u predviđenom vremenu 
* 3 nisu dovoljno ili uopšte razgradive
* 1 testirana kesa ispunjavala je sve kriterijume, ali jedva

EKSPERTI UPOZORAVAJU: Kese se veoma teško razgrađuju 

Svega 15 do 25 proizvođača kesa svake godine redovno analizira svoje uzorke, rekla je dr Senka Popović, rukovodilac jedine akreditovane laboratorije u kojoj može da se testira razgradivost kesa sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, prethodnih osam godina, koliko se vodila evidencija u Agenciji za zaštitu životne sredine, broj proizvođača koji proizvode razgradive kese se kretao oko 80, s tim da u udruženju "Gumara i plastičara" kažu da je taj broj i veći.

Na pitanje zašto se kese testiraju u komori i kakvi su uslovi unutar nje, ona odgovara:
- Ona imitira uslove spoljašnje sredine, ali su drastično ubrzani uslovi. Odnosno temperatura, intenzitet zračenja lampi je jači nego zračenje sunčeve svetlosti, a intenzitet vlage je veći nego kada bi se kesa izložila u životnu sredinu.

U komori temperatura varira između 40 i 50 stepeni. Jasno je da kese, nakon što budu zatrpane na deponiji, neće biti izložene svetlosti, da je temperatura znatno niža i da je smanjena količina kiseonika. Postavlja se pitanje da li će se kese u deponijama razložiti.

- Razgradnja i dalje teče, doduše znatno usporenije - istakla je Popovićeva.
Njena koleginica, profesorka Branka Pilić slaže se da postoje šanse da će se kese razgraditi na deponiji, ali da je problem postizanje potrebnih uslova.

- Postoje neka istraživanja gde su te kese u laboratorijskim uslovima pod dejstvom tačno određenih kultura mikroorganizama razgrađene od 25 do 35 odsto, što nije dovoljno da bi se takva kesa proglasila biorazgradivom prema važećim evropskim standardima. Uslovi koji vladaju na deponijama nisu dovoljni da bi se ta kesa mogla razgraditi, jer zavisi od godišnjeg doba, zavisi od toga kolika je temperatura u samom zemljištu, jer da bi se uopšte mogla desiti bilo kakva hemijska razgradnja polietilena, temperatura treba da bude veća od 40 stepeni - smatra ona.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem