BRIGA IH ŠTO KRŠE ZAKON, važno im samo da ne budu kažnjeni! SKANDALOZNA REAKCIJA APOTEKA "BENU"

BRIGA IH ŠTO KRŠE ZAKON, važno im samo da ne budu kažnjeni! SKANDALOZNA REAKCIJA APOTEKA BENU publik
četvrtak, 17. 12. 2020. u 14:27
Kada im je saopšteno da su analizirane i njihove kese, iz lanca nemačkih apoteka poslali nevažeći dokument. Kada su shvatili da ih niko neće kazniti, prekinuli komunikaciju sa Zaštitom potrošača

Apoteke "Benu" ne samo da krše zakon prodajući nam kese koje nisu biorazgradive već u ovoj kompaniji nemaju nikakvu nameru da taj problem isprave! Za razliku od ostalih trgovaca koji su nakon skandaloznih rezultata pokazali spremnost da se problem reši, u srpskom predstavništvu lanca nemačkih apoteka važno je bilo samo da ne budu sankcionisani.

Udruženje "Zaštita potrošača", kako smo već pisali u prethodnom broju, u akreditovanoj laboratoriji na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu uradilo je analizu kesa koje se prodaju na našem tržištu. Analiza je pokazala da većina njih ne ispunjava propisane kriterijume. Među uzorcima se našla i kesa iz apoteke "Benu", koja, kako su rezultati pokazali, niti ima dovoljnu debljinu, niti može da se razgradi. Ipak, kada je ovo udruženje stupilo u kontakt sa njima, umesto saradnje naišli su na zatvorena vrata!

EKSKLUZIVNO! ŠOKANTNI REZULTATI ANALIZE PLASTIČNIH KESA! Evo kako smo prevareni

Prema njihovim rečima, rukovodstvo ove kompanije nije imalo nikakvu nameru da svoju grešku ispravi, već ih je interesovalo samo da za ovaj propust ne budu kažnjeni.

Naslov

Postoje samo dva obrazloženja. Prvo je da ne znaju šta taj papir znači, a drugo da su pokušali da nas obmanu i potcene
Zaštita potrošača

- Kada smo pre same analize obavestili nadležne u apotekama "Benu" da će se među uzorcima za testiranje naći i njihova kesa, rekli su nam da je sa njom sve u redu i da oni posluju po najvišim svetskim standardima. Štaviše, uz to su nam dostavili i sertifikat, koji, kako su tada rekli, to i potvrđuje. Međutim, to je bilo daleko od istine. Na tom papiru pisalo je samo to da je uvoznik od koga oni kupuju kese kupio aditive koji se dodaju kako bi se kese mogle razgraditi. Najgore od svega je to što čak i da je taj papir validan, rok važenja tog dokumenta istekao je 14. marta 2020. godine. Analiza kesa, prema pravilima u Srbiji, mora da se radi barem jednom godišnje, što znači da taj papir više ne važi - napominju oni.

Zastitnik potrosaca / Shuttterstock

- Postoje samo dva obrazloženja. Prvo je da ne znaju šta taj papir znači, a drugo da su pokušali da nas obmanu i potcene. Ako pretpostavimo da su pošteni i da su nam taj sertifikat poslali jer veruju da dokazuje da su njihove kese biorazgradive, brine me to što u tom slučaju oni ne znaju da čitaju dokumenta, odnosno šta to što je napisano zapravo i konkretno znači! Postavlja se pitanje šta je sa dokumentima ostalih proizvoda koje prodaju, a to su u ovom slučaju u najvećem broju lekovi, da li i njihova dokumenta pogrešno tumače?! - zapitali su se oni.

Zastitnik potrosaca / Shuttterstock

Trgovci nam već godinama "prodaju" priču da takozvane biorazgradive kese plaćamo basnoslovno zato što su dosta izdržljivije nego ranije, ali i mnogo brže razgradive, pa ne zagađuju prirodu oko nas. Ipak, u udruženju "Zaštita potrošača" kažu da kese iz apoteka "Benu" ne ispunjavaju propisane standarde.

U apotekama "Benu" ćute

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa rukovodstvom apoteka "Benu" u Srbiji i od njega dobije odgovore na pitanja da li su u proteklom periodu uopšte analizirali da li kese koje prodaju potrošačima ispunjavaju kriterijume, kao i da li će i na koji način ovaj problem rešiti. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili. 

- Naše analize su pokazale da je njihova kesa nedovoljno debela. Izmerena je debljina od 49 mikrona, a propisana donja granica je 50. Tu su, možemo reći, bili blizu da ispune kriterijum. Ali kada je razgradivost u pitanju, to je potpuno druga priča. Prema kriterijumima, da bi se neka kesa smatrala biorazgradivom, mora da se raspadne za najviše 300 sati u pećima u laboratoriji. Njihova kesa ni nakon 320 sati nije bila ni blizu tome da se razgradi. Ima u njoj tragova potrebnih aditiva, ali ne dovoljno da bi se raspala - objašnjavaju oni.

U ovom udruženju napominju da su sa ljudima u apoteci "Benu" dogovorili i sastanak, ali su se oni u međuvremenu predomislili i rešili da problem samo "gurnu pod tepih".


- U prvi mah pozvali su nas i rekli kako bi želeli da se sastanemo i pokazali su spremnost da se problem reši zajedničkom saradnjom. A onda su shvatili da je naša namera samo da zajedničkim snagama rešimo i ispravimo ovaj problem, a ne da ih kaznimo zbog propusta. E kada su to shvatili, sačekao nas je hladan tuš! Kako je došao dan sastanka, a oni se nisu oglašavali, pozvali smo ih da vidimo o čemu se tu radi. Međutim, zahvalili su nam se i rekli da će oni poslati svoju kesu na analizu u referentnu laboratoriju. Samim tim, stiče se utisak da oni ne žele da reše stvar i ispoštuju propise - kažu u udruženju "Zaštita potrošača".

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem