OBMANJUJUĆE DEKLARISANJE PROIZVODA "KOMLEKO" Nit je vegan, nit lekovit, a još manje je mleko

OBMANJUJUĆE DEKLARISANJE PROIZVODA KOMLEKO  Nit je vegan, nit lekovit, a još manje je mleko Informer/Zaštitnik potrošača
sreda, 13. 01. 2021. u 15:17
Napitak pomenute mlekare prvo je deklarisan da je veganski iako sadrži med, a zatim je preimenovan u lekoviti, što je višestruko kršenje zakona

Kompanija "Komleko" reklamirala je svoj proizvod "ajurvedski napitak" kao veganski iako on u sebi sadrži materiju životinjskog porekla, pčelinji med. Na ovu informaciju, koja je privukla veliku pažnju na društvenim mrežama, reagovala je Nacionalna organizacija potrošača, a samo nekoliko dana nakon toga ova mlekara je promenila naziv svog proizvoda, u čijem opisu umesto "veganski" sada piše "lekoviti".

To se može tumačiti kao priznanje greške, ali je ujedno i kršenje Zakona o zaštiti potrošača, koji jasno kaže da se ovaj termin nikako ne sme koristiti za deklarisanje hrane.
Da stvar bude gora, oni svoje proizvode nazivaju mlekom iako u njima nema ni trunke pravog mleka. Prema Pravilniku o kvalitetu mleka i mlečnih proizvoda, da bi se proizvod nazvao mleko, mora da biti životinjskog porekla, što proizvodi "Kompleka" nisu.

Zabluda

Izričito je zabranjeno da se koriste ovakvi termini kako se potrošači ne bi dovodili u zabludu
Petar Bogosavljević, "Pokret potrošača"

- Prva beogradska i regionalna veganska mlekara "Komleko" reklamira svoj proizvod kao veganski, a on u sebi sadrži suncokretov med, pčelinjeg porekla koji nije veganski proizvod. Da li je reč o obmanjujućoj poslovnoj praksi, prosudite sami na osnovu fotografija koje su nam dostavili potrošači - piše na zvaničnoj Fejsbuk stranici NOPS-a.
Predsednik "Pokreta za zaštitu potrošača Srbije" Petar Bogosavljević objašnjava da pri deklarisanju hrane nikako ne sme da se koristi termin "lekovito".
- Hrana ne može da se deklariše kao lekovita, to je strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača. Izričito je zabranjeno da se koriste ovakvi termini kako se potrošači ne bi dovodili u zabludu. Naziv "lekoviti" čak je i gore rešenje od prethodnog. Ali to samo pokazuje dokle ide njihova pohlepa i da ne vode računa o svojim kupcima - jasan je Bogosavljević.

Informer/Zaštitnik potrošača


Tragom ove priče, pokušali smo da dobijemo odgovor od "Komleka", međutim, oni su nam u kratkom telefonskom razgovoru rekli da ne bi puno polemisali sa neistomišljenicima.
- Kako ne bismo polemisali dalje sa neistomišljenicima, napraviti smo promenu na sajtu i naš proizvod se sada naziva lekoviti. Ne zato sto nas korišćenje meda čini "neveganskim", već zato što želimo da se ogradimo od spekulacija da smo obmanuli ili prevarili potrošače - kažu oni.

Podeljena mišljenja

Nutricionista Jovana Srejić kaže da bi svakako trebalo naglasiti da proizvod sadrži med kako bi potrošači odlučili da li se konzumiranje takvog proizvoda uklapa u njihovu ličnu filozofiju veganske ishrane.
- Vegani nisu u potpunosti saglasni u vezi sa medom. Udruženje vegana (Vegan Society) smatra da med nije veganski proizvod. Oni kažu da med prave pčele za sebe. Uzimanje meda se kosi sa načelom da vegani izbegavaju ne samo okrutnost prema životinjama već i njihovo eksploatisanje. Ipak, postoji i mišljenje da je u redu uzeti višak meda iz košnica - kaže Srejićeva.

Šta je veganska ishrana?

Veganska ishrana u sebi ne sadrži nikakve proizvode koji dolaze od životinja. To bi značilo da vegani ne jedu ribu, morske plodove, med, jaja, mleko i mlečne proizvode. Veganski jelovnik se temelji na žitaricama, testenini bez jaja i voću i povrću. Vegani takođe ne nose, niti koriste išta vezano za životinje, pa tako izbegavaju i proizvode koji su testirani na životinjama. 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem