"ZARINO" SNIŽENJE U SRBIJI JE VELIKA ŠARENA LAŽA! Čizme u Nemačkoj jeftinije 5.000 dinara

ZARINO SNIŽENJE U SRBIJI JE VELIKA ŠARENA LAŽA!  Čizme u Nemačkoj jeftinije 5.000 dinara Informer/Zaštitnik potrošača
sreda, 13. 01. 2021. u 15:28
Pored ovih čizama, poredeći cene na sajtovima ovog modnog brenda, našli smo niz primera koji ukazuju na to da se platežno sposobnijim građanima nude znatno jeftiniji proizvodi

Svaki put kada stanete i satima čekate u redu da uđete i "Zaru" jer na izlogu piše da je u toku sniženje, setite se da neko tamo u Nemačkoj ko ima bar pet puta veću platu od vas isti taj proizvod može da kupi po bar dvostruko nižoj ceni. To je minimalna razlika, a može da bude i znatno veća. Tako, na primer, ravne kožne čizme u Srbiji na sniženju koštaju tričavih 7.990 dinara, dok ih nemačka "Zara" prodaje za 25,99 evra, odnosno 3.000 dinara.

BEZOBRAZLUK! "ZARA" OSTAVILA KUPCE BEZ ROBE I NOVCA! Ostala i bez para i bez kaputa, uputili je da se žali Londonu?

Upravo na ovaj primer ukazala nam je Beograđanka Sanja Stanković, koja je sasvim slučajno otkrila da su čizme koje joj se sviđaju u Nemačkoj jeftinije skoro 5.000 dinara.

Mali popusti

Kod nas su cene visoke i pored sniženja, a sami popusti su veoma mali
Vera Vida, CEPS

- Dopisivala sam se sa sestrom koja živi u Nemačkoj i poslala joj fotografiju čizama koje mi se sviđaju, sa sve komentarom da su sada na supersniženju. Posle nekoliko minuta ona mi je poslala fotografiju istih tih čizama sa sajta nemačke "Zare", ispod kojih je pisalo da koštaju samo 26 evra, i rekla da će mi ih ona doneti kada bude dolazila u Srbiju za nekoliko dana. Bila sam šokirana razlikom u ceni jer sam mislila da im je cenovnik jedinstven. Međutim, grdno sam se prevarila, a pukom srećom sam uštedela 5.000 dinara. To mi je za nauk za ubuduće kada budem kupovala "Zarine" stvari. Na svu sreću ima ko da mi pošalje i tako mi uštedi znatnu svotu novca - ispričala nam je naša čitateljka.

Informer/Zaštitnik potrošača

Cena u Srbiji

Pored ovih čizama, poredeći cene na sajtovima ovog modnog brenda, našli smo niz primera koji ukazuju na to da se platežno sposobnijim građanima nude znatno jeftiniji proizvodi (pogledajte tabelu).

Informer/Zaštitnik potrošača

Cena u Nemačkoj


Predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida kaže da, što se tiče rasprodaja u Srbiji, nisu ni približne rasprodajama u inostranstvu. Prema njenim rečima, u inostranstvu je obično na prazničnoj rasprodaji sezonska roba koja nema nikakvu grešku, dok se u Srbiji često dešava da na popustu bude roba sa nekom greškom ili roba kojoj je istekao rok trajanja.
- Mi nismo pravo potrošačko društvo kao što je to slučaj sa zemljama na Zapadu i nemamo potrošačku kulturu da kupujemo na popustima jer su kod nas cene visoke i pored sniženja, a sami popusti su mali - kazala je Vida.

Ona je dodala da u Srbiji postoji mali broj uvoznika, a da su marže dosta visoke, te nema pravih rasprodaja.
Vera Vida je kazala da se često dešava da u izlogu srpski potrošači vide obaveštenje: "50 odsto sniženja", ali da u prodavnici dobiju odgovor da nema više zaliha.
- Mora da postoji određeni broj zaliha robe koja je na popustu, a u suprotnom takve slučajeve kažnjava Tržišna inspekcija - rekla je ona i dodala:
- Cena koja je na artiklu mora biti jasno istaknuta, kao i prethodna cena robe, jer na taj način kupac može da uporedi koliko je proizvod snižen i koliku uštedu može da postigne.

Informer/Zaštitnik potrošača

Šta je rasprodaja, a šta sniženje?

Po novom Zakonu o trgovini, koji je stupio na snagu 30. jula prošle godine, predviđeno je da sezonska sniženja započinju 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, i da najviše mogu da traju do 60 dana. Takođe, u novom Zakonu je ograničeno trajanje akcijske prodaje najduže trideset jedan dan od dana početka akcije.

Važno je da pravite razliku između sniženja i rasprodaja. Termin "rasprodaja" se može koristiti jedino u slučaju kada trgovac zatvara prodavnicu ili kada prestaje da se bavi tom delatnošću.


 

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem