JELENA JE PORUČILA SKUPE PATIKE, A DOBILA... Pokušala je da ih vrati, a SAMO JEDNA STVAR JE URODILA PLODOM

JELENA JE PORUČILA SKUPE PATIKE, A DOBILA... Pokušala je da ih vrati, a SAMO JEDNA STVAR JE URODILA PLODOM Informer/Zaštitnik potrošača
sreda, 03. 02. 2021. u 14:21 >> 14:22
Jeleni Bajalici iz Novog Sada iz "Fashion & Friends" stigle oštećene patike. U dva navrata dobila je negativan odgovor na žalbu, da bi joj pare vratili tek nakon što su im se obratili naši novinari

Kako bi ostvarili svoja prava, potrošači moraju debelo da se pomuče - šalju mejlove, pritužbe, žalbe, što im utroši mnogo vremena i živaca, ali izgleda da im najpre trud urodi plodom kada se obrate medijima!

Najbolji dokaz za to je naša čitateljka Jelena Bajalica iz Novog Sada, koja je na sve načine pokušavala da vrati patike koje je naručila onlajn preko "Fashion & Friends" internet stranice, a koje su na njenu kućnu adresu stigle izgažene. Razočarana, prvo je oštećenu obuću slala na reklamaciju, koja je odbijena dva puta, a na njene mejlove niko iz ove kompanije nije odgovarao, sve dok se nije obratila redakciji Zaštitnika potrošača. Problem je naprasno rešen samo dan nakon što smo im uputili pitanja vezana za problem ove Novosađanke.

Informer/Zaštitnik potrošača

Lov u mutnom

Potrošačima mora da bude data mogućnost da ostvare svoja prava, a ne da im rešavaju reklamacije kako o njima ne bi pisali novinari
Zoran Nikolić, NOPS

- Pre mesec dana, tačnije 26. decembra, poručila sam patike onlajn preko "Fashion & Friends" internet stranice. Na moju kućnu adresu su stigle tri dana kasnije. Bila sam šokirana kada sam videla da je zadnji deo patika bio izgažen i izlomljen. Mislila sam da je to možda zbog transporta ili kutije u kojoj su bile upakovane. Nosila sam ih taj dan da vidim da li će se ispraviti taj zadnji deo i to samo po kući, jer sam se u tom momentu nalazila u izolaciji zbog kovida - priča Jelena Bajalica.

Ona kaže da je sutradan kontaktirala njihov korisnički servis preko mejla poslavši im sliku patika i objasnila im da su joj takve stigle.

- Odgovorili su da uložim reklamaciju, što sam i učinila. Odgovor na prvu reklamaciju je bio da se odbija jer je pregledom dostavljenog reklamacionog artikla ustanovljeno da je proizvod tehnološki ispravan, nema vidljivih proizvodnih grešaka. Zatim sam uložila drugostepenu reklamaciju objasnivši im da sam takav isti model videla u njihovoj radnji, i da nije imao isti problem, tako da zaključujem da je ipak reč o nekoj vrsti greške. Njihov odgovor je glasio da je reklamacija neopravdana jer komisijskim pregledom dostavljenog reklamacionog uzorka obuće nije ustanovljena greška iz opisa reklamacije. Ovakva vrsta oštećena nije nastala u tehnološkom procesu izrade artikla već njegovim korišćenjem, tačnije obuvanjem-izuvanjem - kaže Bajalica.

Ona dodaje da je više puta naglasila da su joj patike takve stigle, da ih je nosila jednom, i to samo po kući, da tako ne mogu da izgledaju posle jednog obuvanja i izuvanja.

- Nakon toga vratili su mi patike nazad bez mogućnosti da išta učinim u okviru njihove kompanije. Zatim sam pokušala da kontaktiram laboratorije za proveru kvaliteta, ali većina sarađuje samo sa kompanijama. Ispada da ja kao potrošač zaista ne mogu ništa da učinim, da je moguće prodati oštećen proizvod i da ja to moram da prihvatim jer sam potpuno nemoćna bilo šta da uradim - kaže Bajalica.

Nikolić: Nedopustivo je da
probleme rešavaju mediji

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača kaže da je ovo primer kako ne treba da se rešavaju problemi potrošača.
- Ovo je pokazatelj da pojedinim trgovcima reč potrošača ne znači ništa! Potrošači moraju da znaju svoja prava i da im bude data mogućnost da ih ostvare, a ne da trgovci prihvate reklamacije da ne bi o njima pisali novinari. Ukoliko je reklamacija opravdana, prava potrošača moraju biti ispoštovana, a pitanje je i ko radi te kontrole i šta je razlog odbijanja reklamacija - kaže Nikolić.

Jedino što joj je preostalo bilo je da se obrati medijima, pa je kontaktirala našu redakciju i objasnila svoj problem. Novinari Zaštitnika potrošača poslali su pitanja "Fashion & Friends" i tražili odgovore na pitanja "Ko radi proveru obuće koju kupci reklamiraju?" i "Da li ova čitateljka ima bilo kakvu šansu da zameni obuću, s obzirom da joj je prodata roba sa oštećenjem?". Kompanija "Fashion & Friends" je, samo dan nakon što su im stigla naša pitanja, pozvala Jelenu i ipak joj dala mogućnost da vrati oštećenu robu, za koju će oni ipak vratiti novac. Ovo je pokazalo da ipak može da se ostvare potrošačka prava.

- Dan nakon što ste poslali mejl "Fashion & Friends", pozvali su me iz ove kompanije i rekli da će mi ipak vratiti novac, iako su sve moje prethodne mejlove ignorisali. Znam još slučajeva koji su imali problem sa ovom kompanijom i koji nisu uspeli da ostvare svoja prava. Ovo samo pokazuje da se potrošači nimalo ne poštuju i da nije bilo vas, nikad mi ne bi vratili novac za obuću koja je bila oštećena - kaže naša sagovornica.

"Fashion & Friends": Vratili smo novac

U kompaniji "Fashion & Friends" tvrde da su im kupci na prvom mestu.
- Analizu reklamacije izvršila je akreditovana, nezavisna laboratorija za kontrolu kvaliteta. Konačnu odluku donosi naša kompanija, a kako nam je zadovoljstvo kupaca na prvom mestu, odobrili smo reklamaciju koja je u pitanju. Shodno tome, kupac je izabrao povraćaj novca za kupljeni artikal - odgovorili su nam u ovoj kompaniji.

Pratite Zaštitnik potrošaca na Fejsbuku OVDE

Pratite Zaštitnik potrošaca na Tviteru OVDE

Najnovije informacije na portalu Informer.rs

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem