Da li pijemo kafu ili grašak? Evo kako sami možete da testirate omiljeni napitak!

Da li pijemo kafu ili grašak? Evo kako sami možete da testirate omiljeni napitak! Shutterstock
sreda, 03. 02. 2021. u 14:29
Pržena mlevena kafa, od maja sledeće godine, neće smeti više ništa drugo da sadrži a da to nije jasno naglašeno na deklaraciji

Pržena mlevena kafa neće smeti više ništa drugo da sadrži osim kafe a da to nije jasno naglašeno na deklaraciji. Ministarstvo poljoprivrede je početkom januara usvojilo novi pravilnik, koji reguliše segment kafe. Pravilnik stupa na snagu u maju 2022. godine. Uz to, kada je reč o "surogatu", svi sastojci koji se ubacuju obavezno moraju biti naznačeni u nazivu proizvoda, spisku sastojaka i u kom procentu se nalaze, što do sada nije bio slučaj.

- Pravilnikom je utvrđeno dalje usklađivanje sa direktivom Veća o ekstraktima kafe i cikorije, kako bi se sprečilo dovođenje potrošača u zabludu po pitanju svojstva i sastava sirove kafe, proizvoda od kafe i njenih zamena - objašnjava Branislav Raketić, šef Odseka za deklarisanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede. Novina je i to da mlevena kafa više neće moći da sadrži skrob.

Jasna deklaracija

Ukoliko se prženoj kafi dodaje žitarica ili leblebija, to mora biti naznačeno
Branislav Raketić, Ministarstvo poljoprivrede

Prema rečima Raketića, tačno će biti definisani sastojci koji se mogu dodavati tokom proizvodnje. Među najvažnijim promenama jeste to što su sada tačno određene botanička vrsta kafa, koja se može stavljati u promet. Ubačena je i nova kategorija, a to je napitak od hladno ekstrahovane kafe. Definisane su i sirovine za proizvodnju zamene za kafu, a to su žitarice, cikorija, slanutak ili grašak i soja.

- Sada ne postoje informacije koje se vrste surogata stavljaju, i to može da bude obmanjujuće za potrošače - smatra Raketić i dodaje:

- Ovim pravilnikom smo sada jasno rekli da ukoliko se prženoj kafi dodaje žitarica ili leblebija, to mora biti naznačeno na pakovanju. Tako će kupci znati šta je stavljeno i u kom procentu.
Kako Pravilnik zahteva kompletno menjanje deklaracije, dat je period od 18 meseci da se sva pravila usklade, ali i potroši trenutna ambalaža.

Test: U 4 od 10 uzoraka nije čista kafa

Da zaista ne znamo uvek šta pijemo i da se u mlevenu kafu dodaju i neke druge biljke, dokazao je eksperiment koji je sproveo Zaštitnik potrošača, a koji i vi možete uraditi u kućnim uslovima. Test se bazira na činjenici da jod i skrob iz surogata daju kompleks izrazito modre boje. Redakcija Zaštitnika potrošača testirala je na ovaj način deset nasumično odabranih uzoraka kafe koja se prodaje na našem tržištu. Test je pokazao da četiri uzorka imaju dodatke. Pomenuti uzorci su prilikom sipanja povidon joda promenili boju iz braon u modroplavu, dok je ostalih šest uprkos jodu ostalo braon. Na deklaracijama ta tri uzorka navedeno je da sadrže surogate, ali ne i koje. Na četvrtom problematičnom pakovanju nije navedeno da sadrži još nešto osim kafe.

Informer/Zaštitnik potrošača

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem