FALSIFIKOVANA NAMIRNICA U VRTIĆU "LANE"! Deci uvalili lažni med?!

FALSIFIKOVANA NAMIRNICA U VRTIĆU LANE!  Deci uvalili lažni med?! informer.rs
četvrtak, 11. 02. 2021. u 17:21
U aleksinačkom vrtiću su u kvalitet meda posumnjali na osnovu nesvojstvenog ukusa i mirisa. Inspekcija je utvrdila da je u pitanju proizvod koji deca ne treba da konzumiraju

Nije novost da se na srpskom tržištu meda mogu naći falsifikati ove namirnice, ali je problem daleko veći kada takav med završi u ustanovama u kojim borave deca. Tako je vrtiću "Lane" u Aleksincu krajem januara dostavljen med sumnjivog kvaliteta, a veterinarska inspekcija ubrzo je kontrolom utvrdila da je u pitanju proizvod koji deca ne treba da konzumiraju i povukla ga je iz ove predškolske ustanove na dalje analize.

informer.rs

Lažan broj

Med je povučen, a kontrolni broj na teglama je lažan
Rodoljub Živadinović, SPOS

Kako kaže Violeta Popović, direktorka vrtića "Lane", radnici u kuhinji i čitav tim ove predškolske ustanove posumnjali su u ispravnost meda na osnovu nesvojstvenog ukusa, mirisa i gustine prilikom otvaranja prve tegle i pripreme obroka deci.

- Smesa u tegli je bila retka, a ukus nesvojstven pravom medu. Med smo dobili u teglama, sa etiketom. Proizvod deci nikada nije serviran, a smesa je imala ukus bombona - napominje Popovićeva za Zaštitnik potrošača.

Cena ukazuje na prevaru

Iz SPOS-a upozoravaju da građani ne kupuju med sa ovakvom etiketom, jer je u pitanju nelegalan proizvod koji ima ukus "starinskih" bombona.
- Bagremov med nikako ne može da košta 270 dinara, što mu je najčešća cena na takvim tenderima, kada znamo da je otkupna cena oko 800 dinara za kilogram. Kada se u sve uračunaju troškovi analiza, otkupa, pakovanja, poreza od 10 odsto i zarade pakera i trgovine, jasno je da u pitanju sumnjivi kvalitet - upozoravaju iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Navodni med, nalik sirupu, uprava i zaposleni u aleksinačkom vrtiću "Lane" dobili su od dobavljača koji je prošao na tenderu za namirnice široke potrošnje.

- Tražili smo domaći, vrcani med od bagrema i licencu proizvođača koju smo i dobili. Ništa nismo posumnjali. Kada neko dostavi ponudu po nižoj ceni, uvek tražimo objašnjenje koje je glasilo da im se isplati tako da prodaju - kaže naša sagovornica.

Direktorka vrtića je o sumnji da je posredi lažni med najpre obavestila predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljuba Živadinovića, koji je o ovom slučaju kontaktirao sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

- Veterinarska inspekcija je po nalogu iz Beograda momentalno izašla na teren i obavila kontrolu na licu mesta. Med je povučen iz upotrebe. Prema dokumentaciji, pakuje ga Poljoprivredno gazdinstvo "Vučenović" iz Sremske Mitrovice - navodi Živadinović.

Da je u pitanju očigledna prevara, govori i činjenica da na Poljoprivrednom gazdinstvu "Vučenović", koje je proizvelo takozvani med, nema pčelara niti je registrovana pčelarska proizvodnja, odnosno nema obeleženih košnica!

- Takođe, RS broj (kontrolni broj kojim Uprava za veterinu odobrava pakovanje hrane) objekta za pakovanje meda upisan na etiketi je lažan - istakao je Živadinović.
Kako je sumnjivi med nepostojećeg pčelara čije poljoprivredno gazdinstvo nema pčele mogao da bude prodat dobavljaču, utvrdiće istražni organi, jer je ceo slučaj preuzela policija. Za sada je sigurno da se to dogodilo na nelegalan način.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa poljoprivrednim gazdinstvom "Vučenović", ali svi kontakti koje smo našli bili su nedostupni.

Imate informacije koje želite da podelite sa nama?

Prijavite problem